Pátek, 26. dubna 2024

Arnika přivítala kontrolu ministerstva zdravotnictví

Arnika přivítala kontrolu ministerstva zdravotnictví
PRAHA - Sdružení Arnika přivítalo rozsáhlou kontrolu hraček a výrobků pro děti, kterou provedli pracovníci ministerstva zdravotnictví. Díky ní bylo objeveno dalších 26 zdraví nebezpečných výrobků z PVC, které obsahovaly nadlimitní koncentrace toxických ftalátů.

„Na riziko hraček z PVC měkčeného ftaláty upozornilo již několik institucí, včetně Arniky (2). Jsme proto rádi, že se i ministerstvo zdravotnictví důkladněji zabývá problematikou toxických látek v hračkách a výrobcích pro děti. Díky jejich rozsáhlé kontrole tak budou staženy další nebezpečné výrobky z prodeje, což se plně shoduje s cíli naší kampaně „Nehrajme si s PVC“,“ říká vedoucí kampaně Ing. Miroslava Jopková.

PVC je podle Jopkové pro uživatele problematické díky obsahu množství aditiv, která se však během používání z PVC uvolňují a představují zdravotní riziko pro uživatele. "Kromě ftalátů může PVC obsahovat i další zdraví nebezpečné látky, jejichž použití na rozdíl od ftalátů současná legislativa neomezuje. Jedná se například o 4-nonylfenol, látku, která ovlivňuje žlázy s vnitřní sekrecí, a která byla zjištěna v rámci našich studií u hraček z PVC (3). Jelikož spotřebitel sám nepozná zda ta či ona hračka obsahuje nebezpečné látky, radíme lidem raději se předmětům z PVC vyhnout,“ říká Jopková.

Omezení PVC v hračkách je rovněž jedním z požadavku petice „Za náhradu PVC“, kterou od dubna podpořilo více než 1500 lidí.

Přílohy:

(1) Přehled nebezpečných výrobků najdete na stránkách ministerstva zdravotnictví www.mzcr.cz

(2) Na nevyhovující hračky a výrobky pro děti z hlediska obsahu toxických látek upozornilo během posledního půl roku sdružení Arnika, SOS, EPS, ČOI či Test MF DNES.

(3)Studie je ke stažení zde.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů