Pátek, 10. května 2024

Kopírky mohou způsobovat rakovinu

Jemné částečky z barevných náplní kopírek a laserových tiskáren mohou podle vědců z německého Freiburgu způsobovat rakovinu. Ohrožují především dýchací cesty.

Kopírky mohou způsobovat rakovinu

Vědci poprvé dokázali, že plicní buňky vykazují genetická poškození, jsou-li vystaveny "emisím" z těchto kancelářských přístrojů. Sami zároveň zdůrazňují, že svůj dosavadní poznatek budou dále ověřovat.

"Může se stát, že se buňka transformuje v nádorovou. To je třeba brát velmi vážně," řekl ředitel ekologického institutu při univerzitní klinice ve Freiburgu Volker Mersch-Sundermann.

Kopírky a tiskárny by proto podle něj neměly stát přímo na pracovištích, ale v oddělených a dobře větraných prostorách.

Němečtí vědci také zdůraznili, že je nutné provést další studie, které zdravotní dopady používání kopírek a tiskáren podrobněji prozkoumají.

"Záleží na barvě toneru, stáří přístrojů, stavu údržby a dokonce na tiskovém papíru," podotkl Mersch-Sundermann.

Podle přednosty kliniky pneumologie a hrudní chirurgie Fakultní nemocnice Bulovka profesora Petra Zatloukala bude k objevu německých vědců nepochybně třeba dalších studií.

"Toto zatím není nikde bráno jako obecně akceptovaný rizikový faktor vzniku rakoviny," řekl Zatloukal.

Připomněl, že hlavním vyvolávajícím faktorem plicní rakoviny je kouření, u mužů se podílí na 90 procentech příčin, u žen na 80 až 85 procentech.

Němečtí vědci během výzkumu v roce 2008 zjistili, že potížemi způsobenými laserovými tiskárnami a kopírkami trpí hlavně lidé s obzvlášť citlivými dýchacími cestami. Ti si prý stěžují také na suchý kašel a pálení očí.

"Dokud nevíme, jak nebezpečné emise jsou, měli bychom se těmto přístrojům vyhýbat," doporučuje německý vědec.

Experti prý zatím například nedokážou říci, proč jsou nebezpečné zrovna částečky o velikosti od deseti do 1000 nanometrů (miliontin milimetru).

Síťové disky zpřístupní data ze všech počítačů i televize

Síťové disky (NAS) nabízejí možnost bezpečně zálohovat soubory mimo vlastní počítač. To se hodí v případě, že vám třeba zkolabuje notebook s vaší týdenní práci. Data tak neztratíte, protože je budete mít bezpečně uložena na síťovém disku. Hospodářské noviny proti sobě postavily hned dvě taková zařízení. Netgear ReadyNAS Duo proti D-Linku DNS-323.

Na první pohled

Na obrázcích na první pohled obě zařízení trochu klamou. Zejména ReadyNAS od Netgearu vypadá jako velká krabice. Ve skutečnosti jsou oba síťové disky menší než krabice od bot.

D-Link při zpracování DNS-323 myslel na spotřebitele citlivé na cenu, a tak hliník pro lepší odvod tepla doplnil plasty. NetGear se i u malého zařízení pro domácnosti drží profesionálních standardů a nabízí robustní celokovové tělo s elegantními dvířky a hlavně profesionální systém upevnění disků. Zatímco v D-Linku jsou disky v podstatě volně uložené, v ReadyNASu jsou v "klícce", která zajišťuje bezpečnou manipulaci s disky za provozu.

Po prvním pohledu následuje první připojení, které si vyžádá trochu času, zejména ve chvíli, kdy do těchto zařízení vložíte nový pevný disk. Jeho formátování totiž může zabrat i několik hodin. Ideální je prostě zařízení zapnout přes noc a dopřát mu dostatek času. Stejné je to potom při prvním kopírování dat. Pokud chcete na tyto síťové disky uložit domácí videa ve vysokém rozlišení, načekáte se. Pouhých 10 hodin videa v HD má totiž přibližně 100 GB a na 100Mbit ethernetu to znamená přibližně tříhodinový přenos. A pokud přenášíte data z notebooku přes bezdrátovou síť, bude čekání ještě delší.

Pod kapotou

Asi největší rozdíl mezi oběma zařízeními je ve způsobu prodeje. Zatímco ReadyNAS Duo se prodává nejčastěji již vybavený pevným diskem s kapacitou 500 GB, konkurenční D-Link nabízí většina prodejců bez disků, takže je nutné k ceně připočítat asi 2000 korun za pevný disk se stejnou kapacitou. Nutné je také pečlivě vybírat disk vhodný do nepřetržitého provozu.

Pečlivému výběru disku se nevyhnou ani majitelé ReadyNASu, protože základní konfigurace s jedním diskem je málo. Pokud už se někdo rozhodne pro koupi domácího síťového úložiště, je více než rozumné koupit i druhý disk. Důvodem není zvýšení kapacity, ale možnost zapojení dvou disků do režimu zrcadlení (RAID 1), kdy se data automaticky ukládají ve dvou kopiích, takže o ně uživatel nepřijde ani v případě, že jeden z disků selže. Tato vlastnost za dvoutisícovou investici rozhodně stojí.

Služby a rozšíření

V základních funkcích si oba produkty nemají v podstatě co vyčítat. Oba nabízejí podobný základ, který vychází z toho, že jde o systémy spadající do kategorie NAS. Náročnější zákazník ale rozdíly najde.

O trochu dražší ReadyNAS nabízí například tři USB konektory, zatímco DNS-323 má jenom jeden, což znamená, že k zařízení může být připojena jenom tiskárna nebo jenom USB disk, ale ne obě zařízení dohromady.

Uživatelé, kteří se opravdu bojí o svá data (a dobře dělají) navíc potřebují jeden USB konektor pro připojení záložního zdroje napájení, který slouží pro uložení dat v případě výpadku proudu. NetGear navíc podporuje i funkci HotSwap, která umožňuje vyměnit vadný disk bez vypínání zařízení a hned jej nahradit novým, který se automaticky naformátuje. NAS na něj zkopíruje data bez zásahu uživatele.

Na případné problémy ale upozorní obě zařízení automaticky svého majitele e-mailem dříve, než dojde ke skutečné havárii. Na každém potom je, zda dokáže takové vymoženosti využít nebo jestli mu stačí základní funkce.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů