Pátek, 26. dubna 2024

Krátce z EU

Krátce z EU

Evropská komise vydala prohlášení upozorňující na blížící se termín, do kterého musí být registrovány nejrozšířenější a nejnebezpečnější chemické látky, a to 30. listopadu 2010. Do 3. ledna 2011 musí zároveň firmy oznámit klasifikaci a označení těchto látek. Evropská agentura pro chemické látky zároveň s upozorněním oznámila, že počet registrovaných se rychle zvyšuje a vyzývá velké firmy, které tak ještě neučinily, aby svou registraci provedli nejpozději do konce září 2010, tak aby zbylo dostatečné množství času pro případné opravy.

Evropský parlament na svém zasedání odhlasoval revizi směrnice týkající se zacházení se zvířaty pro pokusné a výzkumné účely. První změnou, která by se měla v nové verzi směrnice objevit, je zlepšení podmínek, s jakými bude se zvířaty zacházeno, včetně standardů pro jejich chování. Zároveň by se měl celkově snížit počet pokusů, při kterých budou zvířata používána. Eurokomisař pro životní prostředí Janez Potočnik nicméně dodal, že počet pokusů na zvířatech není v současné době možné snížit na nulu. Budou se ale dále hledat šetrnější metody a alternativy k testům, při kterých jsou používána.

Dneškem počínaje začíná ve městech po celé Evropě tzv. Evropský týden mobility, jehož heslem pro tento rok je "Travel Smarter, Live Better" (cestujte chytřeji, žijte lépe). Hlavním cílem kampaně, která je jednou z největších zabývajících se tímto tématem, je snaha o podporu systémů hromadné městské dopravy na úkor automobilů, čímž by se snížila zátěž na životní prostředí a zlepšily by se i zdravotní podmínky pro život ve městech. Evropské týdny mobility probíhají již od roku 2002, přičemž jejich popularita roste a například loni se do něj zapojilo více než 2000 evropských měst.

Evropská komise zveřejnila zprávu zabývající se trendy v oblasti výroby elektřiny do roku 2030. Zpráva uvádí, že podle současných odhadů by měly dvě třetiny nově postavených kapacit na výrobu elektřiny během příštích deseti let využívat obnovitelných zdrojů energie. Do roku 2030 by se potom obnovitelné zdroje měly podílet více než 35 procenty na celkové výrobě elektřiny. Zpráva dále uvádí, že největší měrou by se na tom měly zasloužit větrné elektrárny, vodní elektrárny a elektrárny zpracovávající biomasu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů