Pátek, 26. dubna 2024

Ministr Tomáš Chalupa navštívil Ostravu

Ministr Tomáš Chalupa navštívil Ostravu

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa navštívil Ostravu, kde se sešel se zástupci města i manažery největších výrobních podniků Moravskoslezského kraje. Se Společností ArcelorMittal podepsal ministr tzv. dobrovolnou dohodu. Ta by měla přispět ke zkvalitnění ovzduší v oblasti.

Tomáš Chalupa se na své návštěvě Moravskoslezského kraje sešel s primátorem města Ostravy Petrem Kajnarem. Následovalo jednání s hejtmanem Moravskoslezského kraje Jaroslavem Palasem. Oběma setkáním jako hlavní téma dominovala otázka nastavení efektivní spolupráce mezi ministerstvem a veřejnou správou.

O tématu alternativní dopravy pak ministr Tomáš Chalupa jednal se zástupci společnosti Vítkovice a.s., jejíž aktivity směřují k využívání CNG zejména v průmyslu a dopravě. Ministerstvo životního prostředí se zasazuje o podporu tohoto zdroje, mimo jiné i na evropské úrovni. Právě doprava spolu s průmyslovými podniky a spalováním odpadu v domácnostech tvoří tři základní pilíře znečištění ovzduší v kraji.

Důležitým bodem programu ministrovy návštěvy pak bylo společné setkání se zástupci největších výrobních podniků v Moravskoslezském kraji. "Cítím jako důležité intenzivně komunikovat se zástupci průmyslu a jednat s nimi o dobrovolných dohodách, protože to je cesta, jak dosáhnout efektivním způsobem lepších výsledků ve snižování znečišťování, než pouhou aplikací restriktivních opatření," dodal k setkání ministr Chalupa.

Program pak vyvrcholil návštěvou Společnosti ArcelorMittal Ostrava a.s. Se zástupci podniku podepsal Tomáš Chalupa dobrovolnou dohodu o opatřeních na ochranu životního prostředí nad rámec zákona. "Je to první krok ze souboru opatření, která chystáme pro zlepšení stavu ovzduší v Moravskoslezském kraji. Toto "Desatero - akční plán" chceme konzultovat s městem, krajem a průmyslovými podniky a do měsíce jej představíme veřejnosti. Bude se věnovat kromě dobrovolných dohod i výjezdům dětí do přírody, možnostem alternativní dopravy, problematice spalování odpadu v domácnostech a dalším aktuální i dlouhodobějším otázkám," řekl Tomáš Chalupa.

Ministrovu delegaci doprovázeli rovněž kolegové z místních poboček České inspekce životního prostředí a Českého hydrometeorologického ústavu.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů