Pátek, 26. dubna 2024

Ložiska a životní prostředí

Ložiska a životní prostředí

Nároky moderní doby stále častěji zasahují také do vývoje ložisek. Když společnost SKF hledala řešení, která by omezovala dopad na životní prostředí, kladla u svého výsledného produktu důraz na dosažení nižší provozní teploty, plynulejšího chodu a delší trvanlivosti ve srovnání se standardními ložisky v uloženích, na něž působí velká zatížení.

Výsledkem výzkumu byla řada s označením SKF Explorer, která umožňují zmenšit uložení a dále snížit spotřebu maziva a energie. Neméně důležitá je i skutečnost, že ložiska této výkonnostní třídy mohou omezit nároky na údržbu a přispět k vyšší produktivitě.

V současné době SKF vyrábí velký počet ložisek třídy SKF Explorer nejrůznějších typů. Příklad z praxe, ukazující jakých úspor lze dosáhnout, nabízí švédská papírna Stora Enso. Použití uvedeného typu ložisek s těsněním jí umožnilo dosáhnout delší doby provozuschopnosti, demontovat mazací systém a snížit náklady na čištění vody.

Voda versus ložiska

Dříve měla společnost neustálé problémy s výpadky ložisek v podtlakovém systému sací skříně odstraňujícím z celulózy vodu. Po pouhých čtyřech až sedmi měsících ložiska zpravidla selhala, protože voda pronikla do uložení a vymyla plastické mazivo, což mělo za následek stykovou korozi a nakonec předčasné selhání ložisek. Nutné odstraňování plastického maziva z vody a jeho likvidace zvyšovaly náklady na čištění vody.

Společnost Stora Enso namontovala dvě soudečková ložiska s těsněním SKF Explorer do dvou sacích skříní. Těsnění zadržovala mazivo v ložisku a současně zabraňovala průniku vody, a tedy zamezovala pronikání vody a částic nečistot do ložiska.

Soudečková ložiska s těsněním SKF Explorer v obou sacích skříních pracovala bez problémů déle než 13 měsíců. Kromě delší provozní trvanlivosti přinesla ložiska i další výhody: společnost nemusela používat mazací systém a snížila spotřebu maziva o zhruba 3 kg/rok na jedno ložisko. Plastické mazivo již nebylo nutné odstraňovat z vody a následně likvidovat, což přineslo další úspory nákladů a současně je to i významný pokrok v ochraně životního prostředí.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů