Sobota, 27. dubna 2024

DÁNSKO PŘIPRAVILO PRVNÍ UDRŽITELNÉ PŘEDSEDNICTVÍ

DÁNSKO PŘIPRAVILO PRVNÍ UDRŽITELNÉ PŘEDSEDNICTVÍ

Dánské předsednictví EU získalo certifikaci podle nové mezinárodní normy ISO 20121, která stanovuje požadavky na společenské akce uspořádané ekologicky udržitelným způsobem. Tato norma je určena zejména ke sledování udržitelnosti velkých společenských událostí, jako jsou například Olympijské hry v Londýně. Dánské předsednictví je jednou z prvních velkých mezinárodních akcí zorganizovaných a provedených takto certifikovaným udržitelným způsobem.

"Naše vláda byla pevně odhodlána zorganizovat udržitelné předsednictví a Dánsko se tak stalo první zemí, jejíž předsednictví bylo tímto způsobem naplánováno a zrealizováno. Získání certifikátu ISO je pro nás velkou pochvalou a důkazem, že Dánsko je skutečně oddáno myšlence ekologické udržitelnosti a zelených řešení. Během našeho předsednictví jsme se snažili ukázat, že Dánsko má politickou vůli nejen diskutovat, ale také prakticky naplnit svá slova. Je také skvělé, že máme v Dánsku firmy, které dokáží nabízet ekologicky šetrné technologie a řešení,"uvedl dánský ministr pro evropské záležitosti NicolaiWammen.

Dánské předsednictví se stalo mezinárodně známé jako "předsednictví kohoutkové vody", protože všichni účastníci - včetně ministrů - pili na zasedáních v Dánsku kohoutkovou vodu. Snahy
o ekologickou udržitelnost se však týkají i mnoha dalších iniciativ
a staly se nedílnou součástí logistického plánování a realizace předsednictví. Hlavní výzvou bylo uspořádat efektivní předsednictví udržitelným způsobem, a to bez nepřiměřených dodatečných nákladů.

"Našeho cíle jsme dosáhli přehodnocením všech procesů a důrazem na to, abychom dělali věci chytřeji. V průběhu předsednictví jsme se naučili, že se vyplácí požadovat od svých dodavatelů více, ale ještě mnohem důležitější podmínkou pro dosažení úspěchu je s nimi velmi úzce spolupracovat. Mnozí z našich dodavatelů zahájili v souvislosti
s předsednictvím různé vlastní iniciativy k dosažení ekologické udržitelnosti. Právě tato schopnost spolupracovat a inovovat Dánsku umožnila uspořádat takto velkou společenskou akci udržitelným způsobem," dodal NicolaiWammen.


Cesta k udržitelnosti

Ještě před začátkem předsednictví navrhl logistický tým dánského Ministerstva zahraničních věcí koncepci, která zajistila udržitelnou realizaci předsednictví bez nepřiměřených dodatečných nákladů.
Na dodavatele služeb byly kladeny specifické požadavky, byly omezeny některé výhody pro delegáty (jako například rozdávání deštníků a klíčenek jako dárkových předmětů) a byla zajištěna podpora a sponzoring ze strany "clean-tech" společností zaměřených na čisté technologie.

Koncepce logistického týmu obsahuje například tyto prvky:

o ekologická certifikace konferenčních prostor
o ubytovaní hostů v ekologicky certifikovaných hotelech
o zákaz balené vody v konferenčních centrech
o využívání veřejných dopravních prostředků v maximální míře
o omezení dárků pro delegáty
o ekologicky udržitelná příprava jídel
o používání ekologicky udržitelných kancelářských potřeb (bloky, pera, papír)
o koberce vyrobené z kukuřice
o kabely bez PVC
o opětovné využívání vstupních karet a šňůrek k pověšení kolem krku
o bezplatné zapůjčení kol pro delegace ve městě Horsens a ve vybraných hotelech v Kodani
o optimalizace řízení kolon automobilů - méně aut na silnicích

Ekologicky udržitelné řešení předsednictví je patrné i u sponzorských darů:

o dodávky elektrické energie na akce předsednictví pocházely z dánských větrných elektráren
o společnost Danfoss dodala do konferenčních center energeticky úsporné technologie (termostaty)
o logistická společnost DHL zajistila CO2-neutrální doručování zásilek
o letecká společnost SAS zajistila kompenzaci emisí CO2 u všech svých letů, a také "zelené" přílety a odlety na letišti v Kodani

Ministerstvo zahraničních věcí dále přijalo opatření k vytvoření sdružení s celou řadou partnerů, které zahájilo kroky k zajištění ekologické udržitelnosti v celé zemi. Sdružení dostalo název "Dánská iniciativa pro ekologickou udržitelnost společenských akcí" a mezi jeho členy patří například organizace a společnosti Visit Denmark, WonderfulCopenhagen, Visit Aarhus, Visit Aalborg, Visit SouthernDenmark, SAS, Stateof Green, HORESTA, MCI a Bella Center.

Předsednictví bylo certifikováno londýnskou firmou SGS, která provedla audit udržitelnosti předsednictví a shledala, že projekt je v souladu s požadavky mezinárodní normy ISO.

Dánské velvyslanectví
Maltézské nám. 5
Praha 1 - Malá Strana
www.tjekkiet.um.dk

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů