Úterý, 16. dubna 2024

Nejoblíbenější nealko v Česku je voda. Pitný režim ale pokulhává

Nejoblíbenější nealko v Česku je voda. Pitný režim ale pokulhává

RAHA - Češi vypijí denně jeden až dva litry tekutin, nejoblíbenějším nealkoholickým nápojem jsou minerálky. Čistou vodu, která by zvláště v parných letních dnech měla tvořit základ pitného režimu, preferují dvě pětiny oslovených, vyplývá z aktuálního průzkumu společnosti Median.

Nejčastěji vypijí muži i ženy jeden až 1,5 litru tekutin denně, podle průzkumu mají lepší pitné návyky muži. Více než čtyři pětiny lidí preferují minerálky. Druhou, respektive třetí příčku v oblíbenosti nápojů obsadily u mužů šťávy z citrusových plodů nebo jiné ovocné a zeleninové šťávy a ochucené nápoje s bublinkami. Ženy se kromě sycených nápojů vyslovily ještě pro limonády s příchutí cola.

Správný pitný režim je podle lékařů nutné dodržovat především v horkých letních dnech. Denně by měl dospělý člověk vypít 2,5 litru tekutiny, v horku, při těžké fyzické práci či sportu ale mnohem víc. Nejlepším základem je čistá voda.

Pijte ráno vodu s citronem a budete zdraví
Příjem tekutin by měl být vyvážený a rozložený do celého dne. Bilanci však zhoršují nápoje s obsahem kofeinu, které tělo odvodňují, vedle kolových nápojů také káva a čaj. Nejlépe je začít den tím, že si člověk hned po probuzení dá sklenici pramenité vody s čerstvě vymačkaným citronem.

Dostatečné zavodnění ukazuje světle žlutá barva moči, je-li tmavší, tělu voda chybí. Podle Světové zdravotnické organizace je nedostatek tekutin příčinou až šesti procent všech nemocí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů