Čtvrtek, 25. dubna 2024

Voda ve většině studánek na Valašsku není pitná

Voda ve většině studánek na Valašsku není pitná

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Kvalita vody ve studánkách na Valašsku není příliš dobrá, vypovídají o tom poslední rozbory, které byly provedeny v sedmi různých studánkách. Agentuře Mediafax to v pátek řekl mluvčí městského úřadu v Rožnově pod Radhoštěm Tomáš Gross.

Odborníci zjišťovali kvalitu vody v pěti studánkách v Rožnově pod Radhoštěm - ve Sladském, ve studánce Rysová v Tylovicích, v Jahnově Studánce v Dolních Pasekách, v Hraničce a ve studánce v Mokrém na Dolních pasekách. V laboratořích pak zkoumali ještě vodu ze Sachovy Studánky v Horní Bečvě a ze studánky Stračka v Zašové.

"Nejlepší kvalitu vody měla v den odběru studánka Stračka Zašová a Sachova Studánka Horní Bečva. Nejhorší kvalita vody byla z hlediska mikrobiální kontaminace ve Studánce Rysová - Tylovice, Hranička - zahrádky a Jahnova studánka," podotkl Gross.

Jako pitnou vodu lze po převaření použít i vodu ze studánek v Mokrém a Sladské. "Vzhledem k proměnné kvalitě však odborníci doporučují delší var a vodu bez převaření nepoužívat jako pitnou," doplnil Gross s tím, že voda by se měla nechat vařit alespoň jednu minutu.

Zdroj: zlin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů