Čtvrtek, 28. března 2024

Stovkám lidí neteče pitná voda, zkazily ji fekálie

Stovkám lidí neteče pitná voda, zkazily ji fekálie

Co by stovky obyvatel severu Olomoucka, ale třeba i místních částí Tršic, daly za to, kdyby doma otočily kohoutkem a tekla jim kvalitní pitná voda.

V Jívové, Hraničných Petrovicích a Horní Loděnici opět musejí šlapat s kanystry k cisternám, protože voda je zaneřáděná fekáliemi, a to natolik, že momentálně nejde ani upravit. Řešení? Není jednoduché ani levné, avšak Vodohospodářská společnost Olomouc už na něm pracuje.

"S pitnou vodou máme problémy dlouho. Vloni jsme měli cisterny snad dva měsíce. Tehdy se zanášely filtry bahnem. Tentokrát je to ale opravdu hrozné. Podepsalo se na tom více vlivů: močůvka z pastvin, větší déšť a problém na čističce v Moravském Berouně," popisovala třetí týden bez pitné vody starostka Jívové Milada Malíková.

Obce na severu Olomoucka jsou napojeny na domašovský vodovod, který jako zdroj využívá vodu z řeky Bystřice a zářezu v lese směrem na Heroltovice.

"S vodovodem jsou pořád nějaké problémy. Letos na jaře jsme měli cisterny, vloni taky. Trápí to tady každého. Koho baví chodit s petkama nebo s kanystrem pro vodu! My to máme jen sto metrů, ale z dolního konce sedm osm set, a to třeba dvakrát za den a pěšky," líčil například Vít Kalhous, který žije osmnáct let v Hraničných Petrovicích.

Obyvatelé vesnic by přivítali, pokud by se problém vyřešil jednou provždy a oni byli napojeni na kvalitní podzemní zdroj vody.

"Určitě i my. Tentokrát sice vodu máme, pro nás zatím stačí kapacita ze zářezu, odkud vodu odebíráme, ale vloni jsme byli i my na cisternách. Znečištění z pastvin bude ohrožovat vodu stále. Je potřeba najít jinou cestu - natáhnout vodovod z Moravského Berouna," navrhoval.

Za "splašky" platí jak za pitnou

Podle Moravské vodárenské je nynější znečištění natolik silné, že úpravna z ní nedokáže udělat vodu pitnou.

"V případě aktuálního znečištění, vyšetření příčin a opatření jsme se již obrátili na státní úřady. Kdy lidem opět poteče kvalitní pitná voda? Je to otázkou týdnů," reagovala mluvčí společnosti Helena Koutná.

Lidem z postižené oblasti se ale moc nelíbí, že za "splašky", které jim tečou z kohoutku a možná ještě týdny potečou, musejí platit jako za pitnou vodu.

"Stěžují si na to," potvrdila starostka Malíková. "Bohužel. Rozumíme tomu, ale v souvislosti s náhradním zásobováním máme zvýšené náklady na zásobování vodou v této lokalitě," vysvětlovala mluvčí Koutná.

Domašov: kvalita surové vody je špatná

Moravská vodárenská provozuje v oblasti Domašova nad Bystřicí vodovodní infrastrukturu, kterou vlastní Vodohospodářská společnost Olomouc.

"Intenzivně se tím zabýváme od loňského léta. Jednáme s vlastníkem, ví o tom, že v této oblasti je kvalita surové vody špatná. Je to však on, kdo musí najít řešení a prostředky na jeho realizaci," sdělila mluvčí.

Ředitel Vodohospodářské společnosti Olomouc Vladimír Procházka potvrdil, že řešení domašovského vodovodu hledá. Bohužel není jednoduché.

"Hydrogeologie celé lokality je taková, že v podzemí není pitná voda, kterou bychom mohli využít. Zadali jsme odborné firmě, aby posoudila možnosti případné další úpravy vody ve stávajícím zařízení," reagoval.

"Nejlepší, ovšem z hlediska ekonomického a časového nejnáročnější, je napojení obcí na Moravský Beroun. Hrubý odhad investice je kolem čtyřiceti milionů korun, přičemž bez dotací není realizace možná," uvedl s tím, že už byla zadána studie napojení na moravskoberounskou síť.

Nový vodovod by však protínal pozemky stovek vlastníků, kteří mohou jeho budování zkomplikovat. To se právě stalo například v Tršicích, kde 95 procent obyvatel všech místních částí, kromě Hostkovic, nepije kvalitní vodu.

Jsou odkázáni pouze na své studny a jen málokdo si je každoročně nechává zkontrolovat.

Nejde pít ani po převaření

"Vybudování vodovodu je pro nás prioritou. Už máme projekt, podepsané smlouvy, ovšem u dvou pozemků není možná dohoda s vlastníky," popisovala starostka Tršic Leona Stejskalová.

"Lidé v místních částech vodovod chtějí, peníze taky seženeme, ale bohužel musíme najít alternativní řešení za tyto problematické pozemky. Přitom jejich majitelé by přivedením vodovodu jen získali," poznamenala starostka.

"Voda ve studni není pitná ani po převaření. Přes léto, když je horko a neprší, jsme kolikrát úplně bez vody. To musíme dvakrát týdně do Tršic nebo Penčic," líčili lidé z Tršic-Lipňan.

"Litujeme sousedy, kteří mají malé děti a musejí vodu denně vozit, aby navařili a děti vykoupali," poukazovali.

Obyvatelé místních částí nemají vodovod a jsou odjakživa odkázáni na vodu ze svých studní, kterou však postupem času znečistila zemědělská výroba natolik, že se mnohde nesmí pít ani po převaření.

"Na podzim jsem dělal rozbor ze šesti studní a ve všech bylo nadlimitní množství dusičnanů. Po převaření ji piju, ale dětem kupujeme balenou, a to i na čaj," uvedl již dříve například Jan Česnek z Tršic-Vacanovic.

Bělkovice: vodovod za 100 milionů

Vodovod nemají ani v Bělkovicích - ­Lašťanech.

Minulý rok, když bylo delší dobu sucho, museli někteří obyvatelé pro vodu do cisterny. Výstavba vodovodu přijde podle projektu na zhruba sto milionů korun.

"Podařilo se nám získat dotaci na 65 procent nákladů. Jenže jsme plánovali tuto výstavbu společně s kanalizací, kterou máme jen v části obce. S touto žádostí jsme bohužel zatím neuspěli. Věříme ale, že se to podaří a vše zrealizujeme," uvedl David Berka, starosta Bělkovic-Lašťan.

Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů