Středa, 17. dubna 2024

Šetřit vůbec neznamená být omezován

Šetřit vůbec neznamená být omezován

Málokdo si uvědomuje, že voda patří mezi neobnovitelné zdroje a její zásoby jsou omezené. A navíc náklady spojené s čištěním vody a její dopravou k uživateli rostou velmi rychle a zcela jistě se promítnou do její ceny. Vedle vody se navíc stejně nezadržitelným tempem zvyšují i ceny za energii potřebnou na její ohřev.

Měřítkem životní úrovně se vedle mnoha ekonomických hledisek stává stále více i vztah společnosti k hygieně. Její úroveň hodnotíme denně a například stav sociálního zařízení může být důležitým faktorem pro úspěšnost firmy či úroveň hotelového nebo wellness zařízení. Nutnost úspory vody a energií spotřebovaných pro ohřev vody, stejně jako snaha zamezit přenosu bakterií při používání stejných předmětů různými lidmi, zdůrazňuje potřebu věnovat pozornost těmto důležitým faktorům už při jejich výběru.

Například finský výrobce vodovodních baterií Oras se již za svých 60 let činnosti zaměřuje také na úsporu a ekologii, proto lze u jakéhokoliv jejich výrobku nastavit průtoční množství i maximální teplotu vody a přitom zachovat komfort při používání.

BEZDOTYKOVÉ BATERIE

Tato skupina výrobků se stala velmi zajímavým a úsporným trendem, a to jak ve veřejných prostorech, restauracích a toaletách tak v poslední době i v domácnostech (nový trend ze Skandinávie). Vždyť ve srovnání s pákovými bateriemi jste používáním baterií bezdotykových schopni ušetřit až 60 % spotřebované vody. Navíc je jejich výměna velmi snadná, stačí jen demontovat původní baterii a namísto ní osadit baterii bezdotykovou. Možnost napájení monočlánkem s výdrží 2-5 let (podle umístění) umožňuje její použití bez jakýchkoliv úprav okolí.

Další jejich velkou výhodou je hygiena. Při používání nedochází k přímému kontaktu s baterií, takže jakýkoliv přenos bakterií je téměř vyloučen. Finský výrobce Oras je zaměřen právě na vývoj bezdotykových baterií a je největším výrobcem bezdotykových baterií v Evropě. Škála výrobků je velmi široká, takže vybrat bezdotykové umyvadlové baterie, sprchový panel, podomítková zařízení či urinalové splachovače nebude problém.

TERMOSTATICKÉ VODOVODNÍ BATERIE

Termostatické baterie Oras jsou opatřeny řadou ochranných funkcí, které například zabraňují opaření při vysoké teplotě vody. Navíc jejich úspornost bez omezení uživatelského komfortu zajistí, že pořizovací náklady se velmi rychle vrátí (zhruba za dva roky) v plné výši a pak už samotná baterie přináší pouze úspory. Stačí jen jednou nastavit požadovanou teplotu a náklady na vodu a její ohřev výrazně poklesnou už jen tím, že nemusíte pokaždé čekat, dokud pomocí páky (u pákových baterií) nenajdete optimální či hostem požadovanou teplotu.

V hotelech se stále ještě používají především pákové baterie a bohužel ne vždy právě kvalitní. Vodovodní baterie jako prostředek pro šetření nákladů je ještě stále opomíjena, ale tam, kde již podlehli kouzlu kvalitních bezdotykových a termostatických baterií, výrazně šetří náklady. Proto je třeba baterie vybírat nejen podle designu, který je samozřejmě také velmi důležitý, ale je nutné zaměřit se také na funkčnost.

AUTOR: Petr Urban

Oras International Oy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů