Pátek, 29. března 2024

Voda je ve Španělsku tématem za miliony eur. Politici si navzájem dělají naschvály

Voda je ve Španělsku tématem za miliony eur. Politici si navzájem dělají naschvály

Největší evropské zařízení na odsolování mořské vody za 300 milionů eur stojí na vysušeném pobřeží jihovýchodního Španělska ve městě Torrevieja. Zařízení bylo dokončeno loni. Dodnes však není v provozu a minimálně ještě dalších osmnáct měsíců nebude. I kdyby se totiž odsolování spustilo, voda z něj by byla tak drahá, že by si ji nikdo nekoupil.

"Je absurdní investovat tolik milionů eur do takového projektu. Pochybujeme o tom, že by se mohla odsolená voda prodávat za takovou cenu, která by pokryla náklady," říká Javier Montoro, radní pro infrastrukturu v Torrevieje.

Španělští daňoví poplatníci se na projektu podíleli 245 miliony eur, zbytek financovala Evropská unie z fondů regionálního rozvoje. Z finančních i ekologických důvodů bylo zařízení opakovaně kritizováno. Kvůli vzrušené diskusi v Bruselu o utrácení v době krize a rozporům mezi severními a jižními státy eurozóny projekt pozorně sleduje celá Evropa.

Nečinné zařízení na odsolování vody se stejně jako prázdné letiště Ciudad Real za miliardu eur v srdci Španělska stává symbolem decentralizované politické moci rozdělené mezi stát, osmnáct regionů a přes osm tisíc obcí.

Odsolovací zařízení padlo za oběť rivalitě mezi vládnoucí španělskou socialistickou stranou a pravicovou Lidovou stranou, která kontroluje autonomní region Valencie a magistrát Torrevieje. Socialistická vláda premiéra Zapatera totiž po svém nástupu v roce 2004 zrušila plán předchozího pravicového kabinetu na přivádění vody do suchých oblastí z řeky Ebro a místo toho se rozhodla investovat dvě miliardy eur do ohromných odsolovacích zařízení na pobřeží.

"Valencijská vláda nechce zařízení spustit, a tak tvrdí, že je odsolování vody neúspěšné," říká José Luís Sánchez, profesor přírodních věd na Alicantské univerzitě. Sánchez si ztěžuje na nedostatek relevantních výzkumů o diverzifikaci dodávek vody pro region. Podle něj však předsudky o drahém provozu a negativním dopadu odsolování na životní prostředí rozšířila Lidová strana. "Je to pouze politická demagogie," dodává.

Odhady vlády v Madridu počítají s tím, že odsolená voda bude dvakrát až čtyřikrát dražší než původně plánovaných 30 centů za metr krychlový. Není však jasné, která vládní agentura by mohla rozdíl v cenách doplatit.

"Masivní dodávky vody z odsolování nejsou žádoucí," říká José María Benlliure, vedoucí odboru pitné vody v regionální vládě Valencie. Tvrdí, že tato technologie je vhodná jako záložní řešení pro města, jako je Barcelona, ale pro vodovodní síť je předražená.

Již před třemi lety byla Barcelona kvůli velkému suchu nucena dovážet vodu loděmi z Tarragony a francouzské Marseille. Tento způsob je ale kvůli rostoucím cenám ropy dlouhodobě neudržitelný. Odsolovací zařízení v Torrevieje by dokázalo zajistit až pětinu spotřeby vody v oblasti. Vysoké náklady na vybudování zařízení však nedávají Španělsku pro nejbližší budoucnost příliš nadějí.

15 000

Tolik odsolovacích zařízení se podle Mezinárodní asociace pro odsolování (IDA) nachází po celém světě.

300 milionů

Minimálně tolik lidí je ve světě závislých na vodě z odsolovacích zařízení. Největšími producenty vody z těchto zařízení jsou podle IDA Saúdská Arábie, Spojené Arabské Emiráty a Španělsko.


Další články FT otištěné v HN www.ekonomika.ihned.cz

AUTOR: Victor Mallet
AUTOR: Caelainn Barr

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů