Pátek, 19. dubna 2024

EU nás konečně donutí šetřit s vodou - sláva

EU nás konečně donutí šetřit s vodou - sláva

Tak budiž! Tímto se vydává dekret, že všichni občané budou používat méně vody! (Source: Wikia.com)

Části jižní Evropy právě zažívají sucho. Tak co s tím chce Evropská unie dělat? Chtějí, aby i vlhké země Evropy používaly méně vody.

OK, to není řešení, ale považoval bych to za způsob vyjádření solidarity se suchými zeměmi nebo tak něco. Nazvěme to příští evropská blbost.

Die Welt on-line vydal zprávu, která se zde nazývá "Miliardy za nové kohoutky". (http://www.welt.de/print/die_welt/wirtschaft/article13275595/Milliarden-fuer-neue-Wasserhaehne.html) Teď poté, co EU Burgermeister-Meisterburger nadekretoval energeticky úsporná světla, tak dochází na vodu-spořící kohoutky. Die Welt píše:

"V nadcházejících letech budou asi na vlastníky domů a nájemníky uvaleny desítky miliard EUR vícenákladů. Evropská komise chce zvýšit efektivitu budov ve spotřebě vody snížením její spotřeby o 30% pomocí nové směrnice pro členské státy. Uvažuje se, že vlastníci domů a pozemků budou povinni vyměnit hlavice sprch, kohoutky a toalety za nové, které mají znatelně nižší spotřebu."

A tohle je opravdu. Octili jsme se ve spárech Evropské komise - a ti opravdu ví, jak to udělat, aby obtěžovali a rozzuřili své občany a jak se vměšovat do jejich životů. Pro Američany a neevropany to jistě brzy přijde také.

Všechno je to střiženo ve prospěch několika vybraných společností, primárně výrobce nejpřepychovějších domácích potřeb, které mají kvůli krizi v Evropě a USA potíže s prodejem svého hodně drahého vybavení. Začíná to být pro normální občany drahé. Die Welt píše:

"Při konzervativních odhadech 400 Euro na jednu obytnou jednotku u vlastníků více 25 milionů domácností a bytů v Německu budeme muset vypláznout více než 10 miliard Euro."

Když si to spočítáte pro celou Evropu, můžete to odhadnout na asi EUR50 miliard! A za co? Ovšemže za ten přepych mít míň vody. No, copak jste to nevěděli? Všichni sní o tom, mít míň vody. Die Welt dodává:

"Během plánování těchto regulací chtěl slovinský komisař EU Janez Potočník, aby se hlavně bojovalo proti nedostatku vody v jižní Evropě."

Může mi někdo říci, jak používání méně vody v deštivé Británii učiní Rumunsko vlhčím? Die Welt se dívá na některé statistiky ohledně vody v Německu a co ta 30% redukce spotřeby bude znamenat.

"Z ročně dostupných 188 milionů kubických metrů vody v Německu je jen 2,7 procenta použito ve veřejných vodovodech,` říká Martin Weyland, hlavní výkonný ředitel Spolkové asociace pro hospodaření s vodou a energií (BdEW)."

Nakonec těch 2,7% končí tak, že se zase vrací do koloběhu vody. A 30% redukce by znamenala, že německo spotřebuje jen 1,9% místo 2,7% dostupné vody. Výsledek: nepatrný, bezvýznamný statistický pokles by stál EUR10 miliard. Ano, lidi, naši evropští pastýři se zase opravdu dali do práce.

Die Welt rovněž píše, že mnoho systémů veřejné kanalizace už říká, kanalizačních soustava má problémy, protože od domácností do nich nepřichází DOSTATEK VODY a tak kanalizační podniky samotné musí své stoky občas zaplavovat čerstvou vodou.

Weyland říká:

"Je to jediný způsob jak zabránit hnusnému zápachu a poškozování kanalizačních řadů usazeninami."

Die Welt rovněž uvádí, že je velmi sporné, zda výměny kohoutků, sprchovacích hlavic a toalet by vůbec nějaké úspory přineslo. Lidé se prostě budou sprchovat déle nebo splachovat vícekrát. Kanalizační společnosti budou navíc muset své kanály častěji zaplavovat čerstvou vodou.

A jaká další brilantní myšlenková perla Herr Kommissar?

Co takhle skočit si k cvokařovi?

Ačkoliv Die Welt uvádí spoustu dalších zajímavých bodů, není třeba, abych o tom toho psal více; všichni jste si už udělali obrázek. Pro dnešek už dost lunetismu.

Zdroj: http://notrickszone.com/2011/04/27/eu-environmental-kommissar-drafting-water-consumption-reduction-directive-tens-of-billions-more-costs-for-citizens/

By P Gosselin on 27. April 2011 vyšlo na nwoo.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů