Sobota, 20. dubna 2024

V Pátku odstraní staré zátěže, mohly by ohrozit minerální vody

V Pátku odstraní staré zátěže, mohly by ohrozit minerální vody

V Pátku na Nymbursku chystají sanaci starých ekologických zátěží. Kontaminace vznikla ještě za minulého režimu a do budoucna by mohla ohrozit zdejší zdroje přírodních minerálních vod. Sanační práce si vyžádají kolem 11 milionů korun, většinu by měla zaplatit Evropská unie, řekl ČTK hejtmanův náměstek pro životní prostředí Miloš Petera (ČSSD).

Na znečištění v areálu bývalého podniku Styl se přišlo v letech 2003 a 2005. Lokalita je zasažena chlorovanými uhlovodíky. "Kontaminace tam vznikla ještě za socialismu. Jelikož Pátek je dnes už předměstí Poděbrad, tak se snaží to území sanovat, aby odstranili látky, které tam nepatří. Ta obec se výrazně rozvíjí," uvedl Petera.

Hlavním cílem navržených sanačních prací je odstranit ohnisko znečištění, které se nachází pod podlahou skladové haly, a snížit koncentrace chlorovaných uhlovodíků.

Jižní část obce Pátek leží ve druhém pásmu hygienické ochrany prameniště pitné vody Poděbrady a Choťánky. Hranice tohoto pásma prochází zhruba deset metrů od areálu podniku Styl. Obec se navíc nachází ve druhém ochranném pásmu přírodních léčivých zdrojů a zdrojů přírodních minerálních vod Poděbrady a Sadská. V Poděbradech je několik veřejně přístupných pramenů, další jsou pak v lázeňských domech. Ve městě má také výrobní areál jeden z největších tuzemských producentů nealkoholických nápojů Poděbradka.

"Minerální vody jsou velmi cenné a ochrana je potřeba," uvedl Petera, podle nějž však akutní riziko znehodnocení vodních zdrojů nehrozí. "Skladba podloží je nějak dána, ale ty látky tam samozřejmě zůstat nemohou," dodal.

Míst poznamenaných z minula prohřešky vůči životnímu prostředí je ve středních Čechách řada. Bývalé vojenské prostory, průmyslové areály a skládky dodnes nesou následky nevhodného skladování nebezpečných látek či neekologické výroby. Ropnými látkami a pesticidy jsou zamořeny spodní vody. Velkým problémem jsou podle Petery černé skládky. Kraj finančně přispívá obcím a městům, které se snaží o nápravu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů