Pátek, 26. dubna 2024

Kalousové dostali vánoční dárek

Kalousové dostali vánoční dárek

Sovy, které z větší části obývají dutiny, patří k těm ptačím druhům, které to v současné době nemají lehké. Nedostatek starých doupných stromů jim způsobuje problémy při hledání vhodných hnízdišť. A tak je třeba poskytnout jim hnízdiště umělá budky.
Státní podnik Lesy České republiky v posledních letech dělá mnoho pro lesní ptačí faunu a nezapomíná ani na sovy. Centrálně zajišťuje výrobu celé škály ptačích budek mezi nimiž je nejméně pět druhů budek pro sovy. Lesní správy si pak z ústředí potřebný počet budek objednávají, aby je vyvěsily na svém území. Jde o práci náročnou, vyžadující mnoho času. Budky je nutno nejen vyvěsit, ale také kontrolovat během hnízdění. Trvale neobsazované převěšovat na vhodnější lokality, obsazené pravidelně na podzim čistit. Přitom budky se věší do výše alespoň pět metrů nad zemí, takže není jednoduché je na strom dostat. Proto je vítána každá pomocná ruka.
Ústřední výkonná rada Českého svazu ochránců přírody má už po několik let s Lesy ČR uzavřenu smlouvu o spolupráci v ochraně lesní květeny a zvířeny. V rámci této dohody se mnohé základní organizace zapojily i do vyvěšování budek pro ptáky, včetně sov.
Od letošních vánoc patří mezi tyto organizace i ochranáři z Tachova. Dohodli se s Lesní správou Přimda, že v jejích porostech vyvěsí pro rok 2004 alespoň 10 budek pro sýce rousné a 10 budek pro kalouse ušaté. První druh je trvale u nás vzácný, druhý kdysi patřil k nejhojnějším druhům sov, ale v posledních letech v mnoha místech jeho stavy zřetelně poklesly. A tak 23. prosince vyrazila skupina ochranářů vyvěsit první \"porci\" budek. Vedl ji předseda organizace Jan Novotný. Spolupráci nabídl i předseda spřátelené organizace Tachovského ornitologického spolku Karel Bobál, který ovládá dobře lezení na stromy s lezeckou soupravou, takže značně zrychlil práci s vyvěšováním. Spolu s Honzou Novotným se podělili o vyvěšení osmi budek pro kalouse. Odborný výběr vhodných míst zajišťoval autor tohoto článku a zkušený myslivec a člen ČSOP Jaroslav Pavlásek. Budky byly rozmístěny v borových lesích v okolí Ostrova u Tachova, samoty Strast, Bezděkova, Lhoty u Tachova a Kurojed. Zbývající dvě pro kalouse a všechny pro sýce rousné by měly být vyvěšeny nejpozději do konce ledna.
Hnízdění sov samozřejmě začíná mnohem později, až na přelomu února a března. Ale je vhodné, když budky jsou v době hledání hnízdišť už exponovány delší dobu. Pak už budeme jenom sledovat, zda se nová nabídka hnízdišť našim sovám zalíbí.
Na jaro členové ČSOP plánují akci systematického zjišťování hnízdících párů některých druhů sov provokací na nahrávku hlasu. Pokud budeme úspěšní, budeme mít dobré podklady pro instalaci další nabídky budek v příštích letech.

Zdroj: Tachovský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů