Pátek, 26. dubna 2024

Indie chce spočítat tygry, hrozí jim vyhynutí

Indie chce spočítat tygry, hrozí jim vyhynutí

Dobrovolníci ve sklolaminátových vestách a ocelových helmách se prodírají džunglí, aby získali co nejvíce tygřích stop. Tvoří malé skupiny a v bažinaté krajině sledují stezky tak dlouho, dokud nezískají jasný otisk tlapy. Pak ho odlijí do sádry a zkoumají až podle osmnácti parametrů, aby stejné zvíře nezapočítali dvakrát.
Tímto způsobem se Indie v uplynulých šesti dnech snažila sečíst celou svoji tygří populaci.
\"Je to jedno z nerozsáhlejších a nejobtížnějších sčítání, jaké se kdy odehrálo,\" řekl novinářům ministr lesnictví západního Bengálska Jogesh Burman. Poprvé se do akce zapojil i sousední Bangladéš.
V Indii sice žije největší množství tygrů, ale podle ochránců přírody jim brzy hrozí vyhynutí. Stále častěji útočí na lidi a z neznámých důvodů indičtí tygři \"emigrují\" právě do Bangladéše.

MEZITITULEK: Se sítěmi a puškou
Kořenovníkové lesy v Bengálském zálivu, na indickém území u cípu Bangladéše, jsou jednou z posledních přirozených tygřích rezervací. UNESCO vyhlásilo devět tisíc čtverečních kilometrů před devíti lety za chráněné dědictví.
Tygři v této oblasti jsou ale agresívnější než dříve.
Stovky lesních strážců, zdravotníků a dalších pracovníků, kteří měli při sobě sítě, provazy a pušky, musely cestovat především na lodích. Když jeden člen týmu odebíral stopy, další kolem místa zdvihli bezpečnostní síť, aby se vyhnuli napadení. \"V noci pak výpravy raději přespávají na lodích,\" uvedl deník New York Times.
Sčítání spadá do Projektu tygr, který indická vláda zahájila v roce 1973, aby tato zvířata zachránila. V devadesátých letech však mnoho expertů začalo zpochybňovat jeho zaměření a výsledky.

MEZITITULEK: Nákladné a nepřesné sčítání vědci kritizují
Za ochranu tygrů utratila jen v roce 1999 indická vláda deset miliónů dolarů, loni stál projekt sedm miliónů dolarů. Sčítání zvířat je velmi nákladné, ale efekt sporný.
Od roku 1966 Indové počítají tygry výhradně pomocí otisků stop. Tato technika, nikdy nepublikovaná ve vědeckém časopise, je označovaná za velmi kontroverzní. Američtí odborníci nedávno vytvořili první studii prokazující její nepřesnost.
Do počítání stop na území tří set tisíc čtverečních kilometrů se Indové podle nich natolik \"zapletli\", že v minulých letech mylně udávali mnohem vyšší počty.
Když Američané předložili vyškoleným Indům stopy pouhých čtyř tygrů ze zoologické zahrady, pořízené na dvou různých substrátech, odhadli Indové, že zvířat bylo nejméně osm, někteří hovořili dokonce o třiadvaceti.
\"Odhadovat počet tygrů na základě stop je nemožné,\" řekl Ullas Karanth z newyorské Společnosti na ochranu divoké přírody, který se tygry zabývá již dvacet let.
Indická vláda se nenechává odradit a již investovala dalších 1,1 miliónu dolarů na \"high-tech\" monitorovací systém, který využije data ze satelitů. Od metody sčítání stop však zřejmě v dohledné době neustoupí.

MEZITITULEK: Tygry ohrožuje pytláctví
Před méně než sty lety tygři obývali oblasti od východního Turecka, východní Čínu a Indii, až po indonéské ostrovy Sumatra, Jáva a Bali. Jejich životní podmínky jsou však stále horší.
Tygry ohrožuje také pytláctví. Obchod s tygří kůží a používání jejich kostí v tradiční asijské medicíně ročně stojí život desítky zvířat. Prášek z tygří kůže je například považován za zázračný lék proti revmatismu. Právě Indie a Nepál, kde žijí asi dvě třetiny světové tygří populace, se kvůli tomu stávají nejčastějším cílem pytláků.
Indie a Bangladéš se zavázaly spolupracovat na projektu biodiverzity, financovaném z části OSN. Jeho součástí rovněž bude studie, proč bengálští tygři častěji útočí na člověka.
V Indii tak ročně zahyne asi padesát lidí, hlavně dřevorubců, rybářů a sběračů medu, kteří se odváží do jejich prostoru.

ZDROJ: HN

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů