Sobota, 27. dubna 2024

Přírodní výrobky škodí přírodě

Přírodní výrobky škodí přírodě

Přírodní výrobky škodí přírodě

Přírodní léky a kosmetické přípravky s obsahem léčivých bylin jsou stále populárnější. Navíc se mnozí lidé domnívají, že takové výrobky vznikají ekologickým způsobem, a jsou tedy šetrné k životnímu prostředí. Ve skutečnosti však prudký nárůst zájmu o tyto produkty ohrožuje podle názorů mnohých specialistů setrvání rostlin ve volné přírodě.
Většina výrobců přírodních léčiv či kosmetiky totiž získává byliny sběrem v přírodě a nijak zvlášť se nezabývá jejich přežitím do budoucna. Hrozí tak, že z přírody zcela vymizí přibližně pětina druhů bylin. Dvě třetiny z 50 000 rostlin, které se k tomuto velmi prosperujícímu odvětví průmyslu využívají, se sbírají přímo z přírody. Čtyři až deset tisíc z tohoto množství rostlin je vážně ohroženo, varují ochránci životního prostředí.
Mohutné pustošení neohrožuje pouze samotná přírodní naleziště, ale i zdraví mi-liónů lidí v rozvojových zemích. Léčivé byliny využívá pro péči o zdraví denně většina lidí po celém světě. V některých zemích na nich závisí až 80 procent obyvatel. Zmizí-li z přírody, budou tito lidé trpět.

Léky proti rakovině

Výrobcům přírodních produktů se v posledních deseti letech skutečně daří. \"Trh s bylinnými léčivy vzrůstá každoročně v Severní Americe a Evropě o deset procent,\" uvedl pro časopis New Scientist Alan Hamilton, odborník ze Světového fondu pro životní prostředí (WWF). \"Rostoucí poptávka po těchto produktech vede k tomu, že život léčivých rostlin, které pomáhaly lidstvu po staletí přežívat, je ve volné přírodě značně nejistý,\" říká Martin Harper z mezinárodní organizace zabývající se životním prostředím Plantlife.
Příkladem je malý strom Nothatodytes foetida rostoucí v deštných pralesech v jižní Indii a na Srí Lance. V Evropě se užívá jako lék proti rakovině. Dále také indický chrpovník Saussurea lappa, jehož kořeny se používají k léčbě chronických onemocnění kůže, nebo řepčík Fritillaria cirrhosa bránící infekcím dýchacích cest z provincie S-čchuan v Číně.
Kdo může za takové ničení přírody? Podle názoru Plantlife jsou to právě firmy, které vyrábějí přírodní produkty. Využívají přírodu, sklízejí rostliny, ale již se nestarají o jejich další růst. Podle odhadů Plantlife sklízí všechny rostliny z volné přírody jedenáct ze šestnácti britských výrobců přírodních léků a kosmetiky. Zbylých pět společností pak využívá určitou část svých zdrojů z přírody.
Jeden z předních výrobců přírodní kosmetiky v Británii, firma Body Shop International, uznává, že nepěstuje vlastní rostliny, ovšem neohrožuje prý životní prostředí. \"Nevyužíváme k výrobě ohrožené druhy,\" říká londýnský mluvčí společnosti.

Kácení celých lesů

Zástupci Plantlife však namítají, že znalosti výrobců o této problematice jsou omezené a velmi mlhavé. Podle nich je třeba, aby výrobci spolupracovali s organizacemi zabývajícími se životním prostředím. Je totiž nutné zajistit, aby odběry neohrozily život rostlin do budoucna. Naléhají proto na výrobce, aby investovali do pěstování rostlin. Navrhují také, aby bylo posuzováno a na výrobcích uvedeno, zda byly jeho rostlinné složky pěstovány ekologickým způsobem.
Firmy, které sklízejí rostliny z přírody, jsou podle slov Gerarda Bodekera z Plant-life jen velmi málo ochotné k jejich záchraně. \"Požírají tak ovšem samy sebe,\" dodává.
Výroba produktů z kůry slivoně africké (Prunus africana), která se v Evropě využívá k léčbě zvětšené prostaty, byla zastavena. Při odběru z přírody jich lidé většinu zničili. Není výjimkou, že vykáceli celé lesní porosty.
Kdo si kupuje přírodní výrobky ve snaze jednat ekologicky, nemusí tedy být vždy k přírodě ohleduplný.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů