Pátek, 26. dubna 2024

Počítali jsme, že celník orchideje nepozná

Počítali jsme, že celník orchideje nepozná
JINDŘICH ŠMITÁK, ODSOUZENÝ NA NOVÉM ZÉLANDU ZA VYVÁŽENÍ ORCHIDEJÍ, ŘEKL PRÁVU:

* Za trhání orchidejí jste dostal od novozélandského soudu pokutu ve výši 138 000 korun, s dalšími výdaji spojenými s nedobrovolným prodlouženým pobytem přicházíte zhruba o 200 000 korun. Věděli jste se svým kolegou, děkanem Lékařské fakulty Palackého univerzity Čestmírem Číhalíkem, že jednáte protizákonně?
Bylo to naše jediné riziko. Ověřili jsme si, že rostliny se z Nového Zélandu mohou vyvážet, kromě orchidejí, které jsou podle mezinárodních dohod CITES ohroženým druhem na celém světě a nesmějí se odnikud vyvážet. Řekli jsme si, že pokud budeme mít více rostlin, celník nikdy nepozná, co je z toho orchidej. Uvidí herbář, sušené kytky.

* Proč jste orchideje sbírali?
Jeli jsme na přírodovědeckou dovolenou, s Číhalíkem jsme kamarádi a takto jezdíme od roku 1980. Tentokrát jel ještě další kolega ze severních Čech a Číhalíkova manželka. Jako amatérští botanici sbíráme rostliny po celém světě, jsem specialista právě na orchideje. Na Novém Zélandu je nemusíte vyhledávat, rostou všude, ze 150 tamních druhů je pětina hojně se vyskytujících. Podařilo se nám z nich vidět asi 18 druhů. Pro nedostatek času jsme se na jižním ostrově vůbec nevzdalovali od hlavních silnic nebo veřejných cest, jen stačilo zastavit a sbírat. Zdůrazňuji, že jen pro čistě vědecké a determinační účely. Trhali jsme pouze horní část rostliny, nikoli s kořenem na pěstování. V umělé kultuře se beztak nedají pěstovat a nelze je přesazovat. Měli jsme skutečně jen vzorky, nikoli více rostlin - jak nás obviňovali - za účelem pašování a obchodu.

* Kolik jste toho nasbírali?
Já jsem měl v herbáři na 150 kytek, z toho asi 40 kousků z 18 hojně rostoucích druhů orchidejí, Číhalík vezl přibližně stejně orchidejí mezi asi dvěma sty rostlin. Ano, existují tzv. tropičtí sběratelé orchidejí, vozí je z amerického i asijského kontinentu, ale také jen do své sbírky. Jsou to nadšenci-skleníkáři. S orchidejemi nelze nijak zvlášť kšeftovat, i když některé druhy můžete pěstovat. Mají hodnotu několika desítek dolarů, žádné desítky tisíc, jak uvedla některá média. Nejatraktivnější výpěstky a hybridy orchidejí stojí kolem 200 až 300 amerických dolarů.

* Jak hodnotíte informování českých médií o vaší kauze?
Z našeho pohledu to bylo hodně drsné, ale víme, že naše média přebírala informace z novozélandských, která nás jednoznačně od samého začátku označovala jako zloděje a pašeráky.

* Cítíte se vinen? Vaši nadřízení očekávají, že složíte svoji funkci inspektora brněnského pracoviště České inspekce životního prostředí.
Ano, mám se prý zachovat jako chlap, zachovat si tvář. Ale já mám čisté svědomí, nic jsem neprovedl. Odmítám, že jsem vrhl špatné světlo na své pracoviště. Uznávám, že jsem udělal určitý přestupek proti zákonu, který vlastně inspekce hlídá a postihuje, i když to bylo v jiné zemi. Zároveň vím, že nemohu být za jednu věc potrestán dvakrát, nemohu tedy dostat výpověď. Možná budu přeřazen na jinou práci, nemohou mě však degradovat odborně. Mám rok do důchodu, nechci do předčasného, přišel bych o peníze. Do pátku se mám vyjádřit. Oznámím, že neodejdu.

* Objevily se spekulace o informování novozélandské policie někým z Česka. Věříte tomu?
Byli jsme zatčeni na letišti v Aucklandu asi dvě hodiny před odletem. Akce byla zjevně připravena, policisté na nás čekali s tlumočníkem. Nechci se vyjadřovat, zdali někoho podezírám. Dosud jsem si myslel, že nemám žádné nepřátele. Můj kamarád před rokem vyvezl z Nového Zélandu stejné množství a druhy rostlin - v pohodě. Tamní policie musela být o nás informována.

* Dva dny jste strávili ve vazbě. Jak to vypadalo?
Jednali s námi slušně, korektně, ale jako s každým jiným kriminálníkem. Celou dobu jsme byli jedinými bělochy mezi mladšími domorodými Maory, ze kterých šla docela hrůza. Ukázalo se, že většinou udělali dopravní a podobné přestupky, nebyli to praví zločinci. Neublížili nám, jen se ptali, proč nás zadrželi. Po dvou hodinách nás přes den oba stále stěhovali z cely do cely, v jedné, o velikosti asi třikrát čtyři metry, bylo celkem 15 lidí. K večeři byla jen malá bagetka s kouskem sýra a salámu, na snídani velmi tvrdé, nepoživatelné pečivo. K tomu asi deci jakési limonády, žízeň jsme mohli hasit vodou nabíranou ze záchodové mísy.

* Přivezli jste si herbáře bez orchidejí?
Číhalík je odmítl přijmout, i když nám je nabízeli. Obával se dalších možných problémů s celníky na letišti. Bohužel jsem nepřivezl vzácné listy ze stromů, které v Evropě nerostou, ani v Evropě unikátní sbírku trav ostřic, na které se rovněž specializuji.

* Pojedete někdy znovu na Nový Zéland?
Na tuto zemi jsem nezanevřel, ale obávám se, že na takovou cestu již nenašetřím.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů