Pátek, 26. dubna 2024

Slovensko má první soukromé rezervace ve střední Evropě

Slovensko má první soukromé rezervace ve střední Evropě
Nespokojenost se státní ochranou vzácné přírody přivedlo slovenské lesoochranářské sdružení VLK k tomu, že si koupilo nedaleko Prešova za 3,2 miliónu les a zřídilo v něm soukromou přírodní rezervaci. Druhá rezervace vznikla nedaleko Trenčína, tamní les dostala organizace darem.
Lokality Vlčia v Čergovském pohoří a Rysia ve Strážovských vrších se dnes stanou prvními oficiálními přírodními rezervacemi zaměřenými na ochranu lesa ve střední a východní Evropě.
\"Slovensko má sice více než čtyřicet procent lesů chráněných, ale tato ochrana je pouze fiktivní. V národních parcích se kácejí stromy, v rezervacích se plánuje hospodářská těžba, používají se chemické látky anebo se loví zvěř,\" tvrdí Juraj Lukáč z VLK.
Peníze na nákup dvacetihektarového lesa v rezervaci Vlčia získalo hnutí ve veřejné sbírce od lidí z osmnácti zemí světa.
\"Soukromou ochranu přírody vítám a doporučuji,\" říká ekolog Bedřich Moldan. \"Má-li mít ochrana přírody opravdu smysl, musí se stát věcí jednotlivých lidí, jejich vlastní iniciativou.\"
Soukromá ochrana vzácné přírody není ve světě nic neobvyklého. Například anglický Nation Trust vykoupil a zachránil před další devastací čtvrtinu celého britského pobřeží, americká Nature Conservancy nakoupila už více než 500 tisíc hektarů území.
Český svaz ochránců přírody také díky finančním darům koupil patnáctiarový mokřad nedaleko Prahy a čtyřhektarový les v Bílých Karpatech.
Zřídit soukromou rezervaci se na svých pozemcích ovšem svaz nechystá. Podle platných zákonů totiž v Česku není možné oficiální soukromou přírodní rezervaci vyhlásit. Možná je pouze nižší forma, smlouvou mezi státem a soukromníkem.
To má podle Jukaje Bukáče z VLK nevýhodu, že stát může smlouvu zrušit. Jeho organizaci však trvalo bezmála pět let, než přiměla slovenské úřady, aby soukromou rezervaci Vlčic vyhlásily. Dlouholetý spor nakonec vyřešil soud, který před měsícem přikázal úředníkům, že do třiceti dní musí rezervaci vyhlásit.
Vyhlášení druhé přírodní rezervace Rysic trvalo už jen rok a tři měsíce. Organizace VLK teď má jistotu, že v jejich obou rezervacích už úřady nikdy nebudou moci povolit kácení dřeva anebo lov divoké zvěře. Tamní přírodu chce nechat úplně bez lidského zásahu.
Rezervace Vlčic a Rysic jsou ovšem pouze začátkem. Sdružení VLK má v úmyslu zřídit celou síť takzvaných evolučních lesů. Nejprve by chtěl rozšířit rezervaci Vlčic a poté přičlenit do své sítě národní přírodní rezervaci Suchá dolina v západní části Tatranského národního parku.
Tu má organizace zatím pronajatou na čtyřicet let a jen za prvních pět roků zaplatí za pronájem 3,5 miliónu korun.
\"Z dobrovolných drobných příspěvků lidí vybereme každý rok sedm set tisíc korun,\" dodává Juraj Lukáč.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů