Pátek, 26. dubna 2024

Zdravým lidem uštknutí neublíží

Zdravým lidem uštknutí neublíží
Jizerské hory - Uštknutí jedovatou zmijí přímo neohrožuje život zdravého člověka. Podle odborníků může být ale zmijí jed nebezpečný především malým dětem, nemocným a starším lidem.
Se zmijemi ve volné přírodě se lidé mohou setkat nejčastěji při velmi slunných a teplých dnech. \"Lidé se se zmijemi setkají například i při vyklízení starých věcí v okolí domů nebo chalup, kde mohou hnízdit,\" řekl lékař Pavel Novotný. Jak potvrdil, v těchto případech lidé dost často podceňují vhodné oblečení a obuv. Návštěvníci Jizerských hor ale s možností takového setkání musejí v létě počítat a pozor by si měli dávat nejen při houbaření a trhání borůvek. Klidné horské mýtiny a louky s vysokou travou jsou ideálním místem pro zmijí populaci.
Záchranáři z Libereckého kraje letos vyjížděli k uštknutí brzy z jara. Lékařskou pomoc vyhledal také jeden houbař na chirurgickém oddělení v tanvaldské Nemocnici před dvěma týdny. Odborníci radí, že pokud člověka uštkne zmije, neměl by zbytečně panikařit. \"V takovém případě je nutné člověka zklidnit, místo nad kousnutím zaškrtit a pokud možno zajistit, aby se napadený nepohyboval,\" upozornila hlavní sestra liberecké záchranky Kristýna Fejfarová. \"Pokud je to možné, místo uštknutí svěsíme do snížené polohy, vyčistíme ranku, přiložíme chladící balíček nebo sáček s ledovými kostkami, převážeme obvazem a znehybníme,\" doplnil jablonecký praktický lékař MUDr. Jiří Srna s tím, že transport se provede v leže. Není-li možné k uštknutému zavolat záchranku, je lepší ho na ošetření donést, než aby sám chodil.
U lidí, kteří trpí fóbií z hadů, může vést jen pouhé setkání k šoku. Pokud by byli uštknuti, může být jejich reakce neadekvátní nastalé situaci a mohou propadnout panice. \"Strach z hadů mám od mala, kdy přede mnou ubili zmiji, protože zabíjí lidi. Nemohu se na ně podívat ani v zoologické. Okamžitě se mi rozbuší srdce a chci z pavilonu pryč,\" svěřila se čtyřiačtyřicetiletá Lenka z Jablonce s tím, že i ve snu se jí jako malé holce hadi objevovali. \"Na houby chodím v holínkách a dupu jako slon. Pokud se ale něco šustne, už mě tam nikdo nedostane,\" dodala.
V našich podmínkách se nejčastěji jedná o uštknutí zmijí obecnou, případy s exotickými hady jsou v Čechách vzácností. \"Uštknutí zmije je nebezpečené při pokousání malých dětí nebo v případě kousnutí na krku či v obličeji,\" uvedl jablonecký lékař. Podle statistiky je ze 100 kousnutí desetina s následkem smrti napadeného. Reakce na kousnutí hadem se projevuje od menšího otoku, průměrné bolesti a mírné nevolnosti až k závažnějším projevům. \"Přechodně se sníží u pacienta tlak a těžké otravy pak vedou k rychlému rozvoji otoku, kolapsu, výraznému snížení tlaku, zvýšené krvácivosti, změnám srdečního rytmu a poškození funkce ledvin,\" popsal MUDr. Srna s tím, že specifické sérum se podává v kritickém stavu.
Zmije jsou od přírody plaché a bezprostřední setkání s nimi je vzácností. \"Zmije sama na člověka nezaútočí. Pokud slyší hluk, rychle se vzdálí,\" dodala inspektorka ochrany přírody České inspekce životního prostředí. Domácí zvířata, především psi, se ale ke zmijím dostanou podle veterinářů velmi často. Ani pro ně není uštknutí většinou smrtelné. \"Zejména z jara jsme ošetřovali hodně případů,\" uvedla MVDr. Martina Jirásková z veterinární kliniky v Jablonci s tím, že majitelé přijížděli z lokalit Bedřichov, Janov a dalších částí Jizerských hor. I u zvířat se objeví podobné symptomy jako u lidí a zasažené místo hodně oteče. \"Speciální sérum nemáme, ale zvířeti podáváme protialergické preparáty a provádíme podpůrnou terapii,\" vysvětlila veterinářka. Výjimkou letos nebylo ani uštknuté kotě, které si dva dny pobylo na infuzích a přežilo.
Zdroj:Turnovský a semilský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů