Pátek, 26. dubna 2024

Odbory a zaměstnavatelé odmítají velké ptačí zóny

Odbory a zaměstnavatelé odmítají velké ptačí zóny
Odbory a zaměstnavatelé odmítají podobu programu Natura 2000, jak ji předpokládá připravované nařízení vlády. Prohlášení pětiny území Česka za chráněnou ptačí zónu by mělo negativní dopad na zaměstnanost a rozvoj ekonomiky, uvedli včera představitelé Českomoravské konfederace odborových svazů a Svazu průmyslu a dopravy. Požadují zmenšení rozsahu těchto území na čtvrtinu.
Přijetí současné podoby nařízení by podle odborů a zaměstnavatelů zvýšilo nezaměstnanost, mělo dopad na veřejné rozpočty a stalo by se brzdou rozvoje průmyslu a podnikání. \"Obě strany žádají, aby vláda návrh odmítla jako celek a vyzývají vládu, aby byl tento program přepracován tak, aby byl účelným a programovým kompromisem mezi ochranou přírody a perspektivami obyvatel ČR,\" stojí v prohlášení. Oba sociální partneři žádají kabinet, aby byl rozsah ochrany území stejný jako například v sousedním Polsku, kde činí asi pět procent.
Výhrady vůči rozsahu rezervací nedávno projevil i Odborový svaz pracovníků hornictví geologie a naftového průmyslu. Hornické odbory soudí, že rozsah plánovaných ptačích lokalit je příliš velký a že přijetí projektu by znamenalo likvidaci či značně ztížené podnikání v těžební činnosti s dopady do zaměstnanosti.
Podle některých ekologických aktivistů je naopak návrh území pro systém Natura 2000 nedostatečný.
Cílem soustavy Natura 2000, jíž se má na podzim zabývat vláda, má být ochrana biologické rozmanitosti prostřednictvím zachování nejhodnotnějších přírodních lokalit na území Evropské unie.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů