Pátek, 26. dubna 2024

Ministerstvo: Území bude přírodní památkou

Ministerstvo: Území bude přírodní památkou
Ministerstvo životního prostředí předpokládá, že do poloviny příštího roku vyhlásí území letňanského letiště v Praze národní přírodní památkou. Potvrdila to mluvčí Ministerstva životního prostředí Karolína Šůlová. K tomu také směřují jednání mezi ministerstvem, vlastníky pozemku i jejich nájemci. Všichni už to, že území bude přírodní památkou, berou jako fakt, a nebrání se tomu.
"Už do konce tohoto roku se projedná změna územního plánu, která zajistí syslovi ochranu," řekl starosta Letňan Josef Dobrý. Poté by mělo proběhnout ještě meziresortní řízení.
Sysel obecný je podle profesora pražské přírodovědecké fakulty Ivana Horáčka jedním z pěti nejohroženějších živočichů v Evropě. Dříve běžně rozšířený druh, jenž byl zemědělci pronásledovaný jako škůdce, je dnes na pokraji vyhubení. Vyskytuje se na polních letištích a golfových hřištích, kde se pravidelně seká tráva. Na většině z devíti známých míst však sysel zřejmě nepřežije, protože kolonie jsou příliš malé. V Letňanech jich ale žije kolem čtyř set. Ministerstvo odmítá možnost, že by sysel mohl být přestěhován jinam.
Pokud by se vyhubením sysla pozemek zhodnotil na dvě miliardy, jeden sysel by tak odpovídal částce pěti miliónů korun.
Pozemek o rozloze 75 hektarů získaly strojírny ČKD v 80. letech od Výzkumného zkušebního a leteckého ústavu. Bývalý šéf ČKD Jiří Maroušek a jeho společníci pak pozemky zastavili v roce 1994 za dva úvěry pro svoji firmu Inpro v celkové hodnotě přes 600 miliónů. Tyto půjčky od IPB pak použili k splacení první splátky FNM za 51 procent akcií ČKD. Peníze byly využity i pro financování dodávky tramvají pro Manilu firmou ČKD Dopravní systémy. Proto konkursní správce výrobce tramvají, Petr Dostál, po jeho krachu v roce 2000 pozemky zahrnul do své konkursní podstaty.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů