Pátek, 26. dubna 2024

Sovy v letošním školním roce vidělo

Sovy v letošním školním roce vidělo

PRAHA – Již 8 tisíc pražských dětí vidělo v letošním školním roce živé sovy v rámci úspěšného projektu sdružení Arnika a Ornita „Sovy do škol“. Přednášky vedla chovatelka Věra Malátková ze Záchranné stanice v České Třebové. „Její strhující přednes o životě sov nenechal nikoho na pochybách, že s těmito tajemnými a krásnými ptáky stojí za to se seznámit a podporovat jejich ochranu ve volné přírodě.  Děti si mohly sovu pohladit a dokonce i vzít na ruku. Během přednášky se dozvěděly jaké druhy sov u nás hnízdí, čím jsou ohrožovány a jak mají nakládat s poraněným živočichem nalezeným ve volné přírodě,“ uvedla vedoucí projektu Veronika Voldřichová.

 

Přednášky se uskutečnily celkem na 27 základních školách a 2 gymnáziích. Projekt nyní vstupuje do své druhé fáze. Děti se nyní pod vedením zkušených ornitologů vypravují do terénu s nadějí, že na soví houkání přivábí volně žijícího jedince a spatří jej tak v jeho přirozeném prostředí. „V letošním roce jsme pro žáky připravili více než 30 podvečerních výprav do vybraných pražských lokalit jako je Divoká Šárka, Obora Hvězda, Prokopské údolí, Krčský les nebo obora Vinoř – Satalice. Naším cílem je zjistit, zda v daném místě sovy žijí. Úspěšnost není nikdy předem zaručena a organizátoři i ornitologové prožívají s dětmi každý večer stejné vzrušení z toho, jak výprava dopadne. Dětem se to líbí i když se sovy nedočkáme. Výpravy přinášení nevšední a napínavé chvíle, probouzejí dětskou fantazii a některé děti odcházejí domů s přesvědčením, že podobný výlet podniknou třeba s rodiči o víkendu,“ popisuje Veronika Voldřichová.

 

Děti se na každé výpravě dozvědí, jak se zjišťování výskytu sov provádí a jak lze podle hlasu rozlišit jednotlivé druhy. Děti na závěr dostanou kontakt, kam můžou kdykoliv oznámit, pokud sami zjistí výskyt sovy. Svým zjištěním mohou pomoci s mapováním výskytu těchto ohrožených druhů ptáků, které provádí Česká společnost ornitologická.

 

Za účast na výpravě děti obdrží „soví známku“. Tu si pak nalepí do své „Soví knížky“, kterou obdržely na počátku projektu ve škole. Předchozí známky do knížky získaly za účast na přednášce, za správně vyplněný znalostní test o sovách, za účast na lesní brigádě apod. Pro 80 nejúspěšnějších sběratelů známek připravuje Arnika ve spolupráci s Ornitou květnové ornitologické soustředění v přírodě v CHKO Želené hory v Běstvině na Chrudimsku. Bude odměnou pro ty děti, které prokázaly nejvytrvalejší zájem o ornitologii a ochranu přírody. Na soustředění v táborové základně Běstvina je pro ně připraven bohatý program plný her a soutěží, při kterých se mohou seznámit i s dalšími druhy našeho ptactva přímo v době hnízdění. 

 

Projekt Sovy do škol má za cíl vzbudit u školních dětí zájem o ornitologii a ochranu přírody. Při realizaci výprav spolupracujeme s předními členy České společnosti ornitologické, kteří se výprav účastní a mohou na místě komentovat události nebo zodpovídat i náročnější dotazy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů