Pátek, 26. dubna 2024

Kácení kvůli ochraně před velkou vodou

Kácení kvůli ochraně před velkou vodou
Velká voda zasáhla Pardubice v minulosti už několikrát. Nikdy však nedošlo k něčemu, co by šlo označit slovem katastrofa. Také v roce 1997 naše město minula velká povodeň, i když na Závodu míru Labi chyběly skutečně pověstné centimetry...

Katastrofické záplavy nedávných let sice Pardubice minuly, ale ukázaly v plné nahotě, že naše město nejenže není chráněné proti stoleté vodě, ale je dokonce údajně nejohroženějším městem v celém povodí řeky Labe.

Letos začnou na Chrudimce

Soubor výstavby protipovodňových opatření, která byla rozvržena na tři etapy mezi lety 2003 až 2006, přijde celkem na 230 milionů korun. Investice jsou hrazeny z půjčky od Evropské investiční banky s tím, že investor Povodí Labe musí půjčku vyčerpat do konce příštího roku.
V letošním roce by se mělo pokračovat s protipovodňovými opatřeními podél Chrudimky od železničního mostu po obou březích až k soutoku s Labem a dál od soutoku po levém břehu Labe až do míst, kde se říká V Úzkých.

Zdi proti velké vodě


"Celkem je to devět kilometrů po břehu," říká Ing. Drahomír Ježek z pardubického Ateliéru Aurum, který zpracoval projekt.
"Protipovodňová opatření jsme projektovali na stoletou vodu a půl metru navíc. Většinou se budou zvyšovat hráze podél toku Chrudimky a Labe, ale někde se budou stavět zdi. Konkrétně na kraji Bubeníkových sadů a na břehu Matičního jezera v Bulharské ulici," vysvětluje Drahomír Ježek.
Bubeníkovy sady a Matiční jezero nebudou chráněny před povodní nikoliv proto, že by na nich nikomu nezáleželo. Naopak. Výstavbě hrází by musely ustoupit stromy a na rozdíl od domů jim případná velká voda neuškodí.
Přesto výstavba hrází znamená, že řada stromů na březích Chrudimky a Labe půjde k zemi.
"Není jich tolik na to, že se jedná o dlouhý devítikilometrový úsek. Pokácet se bude muset 232 stromů," tvrdí Ing. Iňa Bernardová, která má na úřadu prvního městského obvodu na starosti životního prostředí.
"Se specialistou na zeleň se stromy pečlivě vybíraly tak, abych se jich muselo pokácet co nejméně. Současně investor Povodí Labe musí zajistit v rámci investice náhradní výsadbu," říká Iňa Bernardová.

Termín je do konce března

Aby se letos mohlo začít s výstavbou protipovodňových hrází a zdí na zmíněném úseku Labe a Chrudimky, tak se musí ze zákona stromy pokácet kvůli ochraně přírody (hnízdění ptáků...) do konce vegetačního období. Tedy do 31. března. Možná, že někomu bude líto vzrostlých stromů, ale bez toho by zase nemohlo být město chráněno před stoletou vodou.
S prohrábkou koryta Labe se začne až v červnu.
"Také v tomto případě má přednost ochrana živočichů, jako jsou škeble nebo mníci," říká Drahomír Ježek. Většina vytěženého materiálu by se měla nechat proschnout a pak se použije na protipovodňové hráze.
Zdroj:Pardubický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů