Pátek, 26. dubna 2024

Vláda je zavalena žádostmi o výjimky k ochraně přírody

Vláda je zavalena žádostmi o výjimky k ochraně přírody

Maximálně 150 závodníků se bude moci zúčastnit koncem letošního dubna závodu Českého poháru na řece Otavě v Národním parku Šumava. Pořadatel, Vodácký oddíl TJ Union Plzeň, však musí zajistit, že i diváci budou dbát pokynů pracovníků Správy parku a že po skončení závodu uklidí a dojde k nápravě případných škod v přírodě. Rozhodla o tom vláda. Ta naopak nepovolila Beskydskému leteckému klubu z Čeladné, aby vykácel další stromy na hoře Velká Stolová, čímž by se rozšířila startovací plocha. Odůvodnila to tím, že provozování závěsného létání nebylo v této lokalitě nikdy povoleno, a přesto nezákonně vznikla startovací plocha na vykáceném pásu ve vzrostlém lese, převážně bukovém.

Lesníci se obávají, že při nezdařených startech či při pádech letců se poškodí špičky přilehlých stromů a že zvýšený pohyb osob bude rušit zvěř. Navíc zmíněné území je nejcennější součástí Ptačí oblasti Beskydy, ve které se vyskytuje 10 evropsky významných druhů ptáků, například čáp černý, puštík bělavý, tetřev hlušec, strakapoud bělohřbetý či datlík tříprstý.

Náměstek ministra životního prostředí Ladislav Miko, který od 1. května bude v Evropské komisi šéfem ředitelství ochrany přírodních zdrojů, doufá, že se v Česku povede prosadit novelu zákona o ochraně přírody a krajiny. Podle ní by o výjimkách ze zákona mělo rozhodovat opět ministerstvo, jak tomu bylo dříve, nikoliv vláda. Jak ale řekl ministr Libor Ambrozek, vláda je zavalena žádostmi o výjimku. Projednala jich víc než stovku. „Je také možná varianta, že by se vláda vyjadřovala jen k výjimkám celostátního významu, jako jsou jezy nebo dálnice,“ dodal Ambrozek.

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů