Pátek, 26. dubna 2024

POMOZME ZVÍŘATŮM, SAMA NA TO NESTAČÍ

POMOZME ZVÍŘATŮM, SAMA NA TO NESTAČÍ

Poslanecká sněmovna v těchto dnech projednává novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, kterou se změní i zákon o ochraně zvířat proti týrání. Změna spočívá v tom, že ačkoliv se Česko v roce 2003 zákonem zřeklo testování kosmetických přípravků i léků (u těch až na zvláštní případy), EU dovoluje přechodné období do roku 2009. Kosmetická a farmaceutická lobby nyní pod rouškou "harmonizace legislativy ČR s legislativou EU" do návrhu novely zákona o ochraně veřejného zdraví prosadila návrat před rok 2003 a chce znovu umožnit toto testování. Nyní je zákon ve druhém čtení a s největší pravděpodobností postoupí do třetího ve středu 30. března 2005.

Krajské organizace Strany zelených v Praze proto týž den, tedy ve středu 30. 3. 2005, pořádá  před budovou Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky od 8.30 hodin protestní akci:  „Tato protestní akce Krajské organizace SZ není myšlena jako happening, ale spíše jako pokojné upozornění na věc, u které hrozí, že si jí ve sněmovně nikdo nevšimne. Máme v úmyslu předat poslancům dopis, v němž je vyzývají, aby svým hlasem zabránili  zbytečnému utrpení,“ vysvětluje člen rady pražské krajské organizace SZ Matěj Stropnický.

„Pokusy na zvířatech při vývoji nových kosmetických výrobků způsobují velké utrpení. Z odborného hlediska přitom nejsou nezbytné. V Evropě působí desítky firem, které vyrábějí kvalitní kosmetiku, aniž by k jejímu vývoji užívaly takové metody, jako jsou například Draizův oční test, při němž se zkoušená látka vkapává do očí pokusným zvířatům při plném vědomí a zaznamenávají se vzniklá poškození ve škále od slabé až po leptavé účinky a nebo test kožní dráždivosti, při němž se zkoušená látka nanáší na oholenou kůži na zádech králíků nebo morčat a pozoruje se reakce, která se může projevit i těžkými záněty kůže,“ uvádí v dopise pražské krajské organizace Strany zelených její předsedkyně Daniela Matějková. 

kontakt:

Daniela Matějková, předsedkyně RKO v Praze, tel.:  608 17 00 14

Matěj Stropnický,  člen RKO v Praze pro programové záležitosti , tel.: 605 344 748
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů