Pátek, 26. dubna 2024

Dobrovolníci začali s úklidem Mount Everestu

Dobrovolníci začali s úklidem Mount Everestu
PEKING Tým horolezců a dobrovolníků začal v pondělí s šestitýdenním úklidem odpadků, které na nejvyšší hoře světa Mount Everestu zanechaly předchozí horolezecké výpravy. Skupina se na horu vydala z čínské strany a se sbíráním prázdných kyslíkových lahví, starých lan, kusů stanů a prázdných konzerv bude pokračovat až do pátého června, na který připadá Světový den životního prostředí.
Úklid Everestu se bude až do roku 2008, kdy by měla být na horu vynesena pochodeň s olympijským ohněm, konat každoročně. Podle odhadů zanechaly předchozí expedice na Everestu více než 610 tun odpadků. Nejhorším obdobím byla pro nejvyšší horu světa 80. léta, kdy nepálské úřady po zrušení přísných omezení zaznamenaly velký příliv turistů.
Ekologické snahy na Everestu začaly v 90. letech a podpořila je i nepálská vláda. Úřady tak v roce 1996 výpravám nařídily nosit si své odpadky s sebou a začaly účtovat poplatek 4000 dolarů jako zálohu od každého týmu. Pokud tým dokázal, že odpadky přinesl, záloha mu byla vrácena.
První polovina devadesátých let byla pro majestátní horu rušná. "Horu tehdy navštěvovalo v průměru 304 lidí ročně. Množství odpadků tak rostlo o 15 až 60 tun za rok," upozorňovala v roce 2000 Japonka Junko Tabeiová, která jako první žena dosáhla vrcholu Everestu. V minulosti již byla zorganizována řada "úklidových výprav". Jejich účastníci se vždy z výšin vraceli s několika tunami odpadků.
"Někteří lidé nechávají na svazích nepotřebné předměty z pouhé lenosti, jiné k tomu ale vede fakt, že se nacházejí v ohrožení života," poznamenal Jamling Norgay, syn Šerpy Tenzinga, který byl spolu s Edmundem Hillarym prvním člověkem, který vystoupal na vrchol Mount Everestu.
Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů