Sobota, 11. května 2024

Slováci nevědí, jak utratit milióny vybrané na obnovu Tater

Slováci nevědí, jak utratit milióny vybrané na obnovu Tater
Obnova Vysokých Tater poničených loni v listopadu vichřicí se komplikuje. Díky sbírkám se podařilo shromáždit 106 miliónů slovenských korun, zatím však chybějí projekty na využití darovaných peněz. Utratit se z nich dosud podařilo jen necelých 14 miliónů, a to na práce spojené s likvidací následků vichřice.
Důvody, proč se zatím s obnovou hor nepokročilo, jsou tři: dlouhá zima, která nedovolila začít některé práce, nedostatek dobře připravených projektů a také to, že zatím není jasné, jakým směrem by se měl ubírat další rozvoj regionu.
Vládní výbor na obnovu hor vypsal v dubnu veřejnou soutěž, která by o něm měla rozhodnout. Právě od toho, zda přednost dostane ochrana přírody nebo rozvoj turistiky, se budou odvíjet i další projekty.
Využití peněz komplikovalo i to, že se peníze vybíraly ve veřejných sbírkách různých organizací. "Jejich další využití bude záviset na jednotlivých organizátorech sbírky a tatranské samosprávě," uvedl šéf vládního výboru na obnovu hor Ivan Štefanec. Stav kont je zveřejněn na internetových stránkách výboru, kde budou i informace o využití peněz.
Zástupci samosprávy a nevládních organizací upozorňují na to, že se kvůli velké roztříštěnosti sbírek mohla část darovaných peněz ztratit. "Mám taky takovou obavu," řekl Michal Kravčík z košické nevládní organizace Lidé a voda.
Větrná smršť, která loni v listopadu zasáhla Slovensko, polámala zhruba 13 tisíc hektarů lesů. Celková rozloha lesů zasažených větrnou kalamitou představuje až 330 tisíc hektarů. Slovenská vláda odhadla škody na 8,7 miliardy eur.
Slovensko už požádalo o pomoc z Fondu solidarity Evropské unie, z něhož by na obnovu hor mohlo dostat až 400 miliónů korun.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů