Pátek, 26. dubna 2024

Pralesy rychle mizí

Pralesy rychle mizí

Brazilská vláda zveřejnila nové údaje, podle nichž amazonský deštný prales mizí téměř rekordní rychlostí. Podle údajů brazilského ministerstva životního prostředí bylo za rok - do loňského srpna - vykáceno 26 tisíc kilometrů čtverečních lesa.

Na odlesněných plochách se většinou pěstuje sója na export. Vykácení 26 tisíc kilometrů čtverečních lesa za jeden rok je druhý nejvyšší údaj o odlesňování Amazonie od začátku vedení záznamů.

Pětina pralesa vykácena

Znamená to, že vykácena už je dnes celá pětina amazonského deštného pralesa. Nejhorší stav panuje v brazilském státě Mato Grosso, kde lesy nahrazují sojová pole. Loňský export této plodiny hlavně do Číny a Evropy přinesl Brazílii rekordní obchodní přebytek. Ekologická skupina Greenpeace nazvala guvernéra tohoto státu králem dřevorubců - sám patří mezi největší pěstitele sóji na světě. Brazilská vláda tvrdí, že vytváří největší ekologické rezervace v dějinách země, zatím se to ale neprojevuje. Ekologové se obávají, že odlesněné plochy se samy stanou velkým zdrojem skleníkových plynů, protože čistící vlastnosti lesa mizí a naopak se část pokáceného dřeva spaluje, čímž se do ovzduší uvolňuje velké množství oxidu uhličitého.

Zdroj: Meteoweb

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů