Pátek, 26. dubna 2024

Z české přírody mizí zvířata

Z české přírody mizí zvířata
Koroptev, sysel, veverka, zajíc, ale také třeba "obyčejný" motýl hnědásek osikový. To jsou živočichové, jejichž výskyt je v České republice stále vzácnější. Přitom ještě před padesáti lety šlo o velmi rozšířené druhy a byly jich miliony. Dnes se tato zvířata řadí mezi ty nejohroženější druhy, a pokud se nic nezmění, vyhynou.

 Na Slovensku žijí šakali i medúzy
 Polovinu rostlin v Evropě má ohrozit změna klimatu

To nyní akutně hrozí například syslovi, který se už ve volné přírodě téměř nevyskytuje. "Mezi další kriticky ohrožené patří hlavně šelmy a draví ptáci. Například vlci nebo kočky divoké se dají spočítat na prstech jedné ruky," upozorňuje Jitka Zelená z ministerstva životního prostředí.

Ohrožených zvířat žije v Česku mnoho. Na kritickém seznamu je například polovina všech v tuzemsku sídlících ptáků a plazů a třetina savců. V průměru je vyhynutím ohrožen každý třetí obratlovec. "Jak je to s bezobratlými živočichy, se zatím nedá kvalifikovaně říci. To se zatím pořád zkoumá, o spoustě druhů dosud nemáme dost informací," podotýká zoolog Pavel Marhoul.

Vymírání zvířat je celosvětový trend

Odborníci upozorňují, že pokud se nic nezmění, některé zvířecí druhy zcela vyhynou a česká příroda tak ztratí svoji pestrost. To je ovšem smutný trend po celém světě. Podle nejnovější studie přírodní rozmanitosti, na které pracovalo 1300 zahraničních vědců, ubývá v dnešní době tolik živočichů a rostlin, že už to začíná ohrožovat i existenci člověka. Podle studie se počet vymírajících druhů během posledního sta let zvedl tisícinásobně.

Česká vláda to hodlá změnit. Ministři se nedávno dohodli na speciální strategii, která má mizení zvířat z naší přírody částečně zastavit. Spolupracovat na tom mají hned čtyři resorty současně. Kromě životního prostředí také doprava, průmysl a zemědělství. "Chceme docílit, aby se v případě, že se bude stavět například dálnice, bral větší ohled i na dopady na přírodu. Dají se tam například postavit speciální přechody pro zvířata tak, aby nemusela umírat pod koly aut," vysvětluje Jana Brožová z ministerstva životního prostředí.

Největší hrozba? Zemědělství

Ekologové jsou ale k takovému plánu poněkud skeptičtí. Říkají, že vládní strategie je příliš obecná a v podstatě nenutí jednotlivé resorty závazně spolupracovat. "Každé z těch ministerstev bude především hájit své vlastní zájmy," říká Vojtěch Kotecký z ekologického Hnutí Duha.

Podle odborníků představuje pro zvířata největší hrozbu zemědělství. Půda určená k farmaření zabírá 63 procent české krajiny. "Jde o obrovské polní plochy, kterým musela ustoupit zeleň a s ní i zvířata. Je to zemědělství, které způsobilo ztrátu druhové pestrosti," říká zoolog Marhoul.

Dalším "škůdcem" je i myšlení lidí. Například populace rysů se kvůli pytlákům během posledních deseti let snížila ze 120 na 80 kusů. Zoologové také našli během dvou let pět otrávených velmi vzácných orlů mořských. Vymírání zvířat způsobují ale i druhy, které do Česka původně nepatří. Týká se to například norka amerického, který se usídlil podél potoků a během několika let v podstatě zahubil populaci chráněných vodních užovek a raků kamenáčů.

Jana Machálková

Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů