Pátek, 26. dubna 2024

Hradecký amazonský prales láká k návštěvě i zamilované

Hradecký amazonský prales láká k návštěvě i zamilované

Krajské město se může kromě jiného pochlubit středoevropským unikátem - sladkovodním Obřím akváriem. Funguje od poloviny září roku 1998.

Hradec Králové - Uprostřed téměř stotisícového města se skrývá prales. Rychlou návštěvu povodí jihoamerické Amazonky umožňuje takzvaný Envi dům, známý pod názvem Obří akvárium.

Váha akvária: 43 slonů

Uvnitř stavby se vedle tropické fauny a flory z Jižní a Střední Ameriky skrývá středoevropský unikát. Obří akvárium se 130 tisíci litry vody a stovkami ryb. Pro srovnání: 130 tisíc litrů vody váží stejně jako 43 dospělých slonů... Akvárium je pět metrů dlouhé a osm metrů široké, výška hladiny je ode dna 4,8 metru. Ročně se do tropického ráje se zhruba 450 sladkovodními rybami čtyřiceti druhů vypraví desítky tisíc návštěvníků.

"Lidem se nejvíce líbí arowany dvojvousé. Dorůstají délky přes jeden metr. A také kolosomy s váhou až pětadvacet kilo," řekl autor projektu David Šmeral.

Potápěč je hitem

"Zaujalo nás krmení ryb z rukou potápěčů. Když člověk stojí uprostřed vodního tunelu a nad hlavou mu za sklem proplouvají pralesní rybí giganti, působí to na lidskou psychiku vskutku impozantně," prozradila Veronika Trmalová z Botanické zahrady v Praze Tróji, která hradecký Envi dům navštívila. Krmení ryb potápěčem je velkou atrakcí, která do akvária přitahuje množství návštěvníků. "Krmení se koná pravidelně každý čtvrtek od 13 do 15 hodin," upřesnil Martin Zubr z Obřího akvária.

V akváriu už sedm let společně žijí býložravé a dravé ryby, většina se i přirozeně množí. "V objektu kvůli pralesnímu porostu a drobným ještěrům udržujeme devadesátiprocentní vlhkost a téměř třicetistupňovou teplotu. Nejvíce nás trápí ceny energií. Uvažujeme o hlubinném vrtu kvůli úsporám při vytápění," uvedl Šmeral.

Podvodní žádost o ruku

Obří akvárium si jako soukromý, nikým nedotovaný projekt přivydělává na provoz speciálními akcemi. Populární jsou relaxační večery, na které se však lidé musí kvůli velkému zájmu předem objednat. "Člověk si za hodinu v tichu "pod hladinou" odpočine a zapomene na každodenní starosti," přiznala Trmalová. Lidé sedí v pohodlných křeslech v proskleném tunelu na dně tropické tůně, pozorují život v nádrži a relaxují. Mohou přitom poslouchat příjemnou uklidňující hudbu. "Tato myšlenka zaujala i zpravodajskou stanici CNN, která o nás nedávno natočila televizní reportáž," dodal Šmeral. Relaxační večery se stávají hitem a pohodová atmosféra působí na návštěvníky mocnou silou. "Dokonce se nám tady ve dvou případech stalo, že chlapci v průběhu návštěvy požádali na dně tropické tůně svou vyvolenou o ruku," prozradil nám duchovní "otec" akvária.

O prázdninách i v pondělí

Envi dům je pro veřejnost otevřen každý den kromě pondělí od 9 do 18 hodin. "Pokud je zájem a návštěvníci čekají, jsme schopni nechat otevřeno i déle," doplnil Šmeral.

V době školních prázdnin bývá hradecké akvárium přístupné také v pondělí mezi 11. a 16. hodinou.

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů