Pátek, 26. dubna 2024

Zahrada stvořená k odpočinku

Už i na zahradách a předzahrádkách začalo jaro. Majitelé domů vzali do rukou nůžky, hrábě, motyčku...
Zahrada stvořená k odpočinku

Po dlouhé zimě to možná byla zábava, ale trávit tak každý víkend? Pro leckoho je lepší ve stínu stromů jenom odpočívat.

Zahrada má sloužit k relaxaci. Někdo si pod tím představí pobíhání se sekačkou, kropáčem a vidlemi. Zahrada se mu za to odvděčí stromy obsypanými plody, barevnými keři a truhlíky s rozkvetlými rostlinami. Jiní však o tohle nestojí. Odpočinek mezi zelení mají spojený s lehátkem, knihou v ruce a kávou na stolku. Ale i tak si lze užívat, aniž by člověka obklopovala přerostlá tráva, tlející listí a uschlé květiny.
Jak to zařídit? Jsou dvě možnosti. Ta samozřejmá, objednat si zahradníka, který se bude o exteriér pravidelně starat. Anebo si nechat navrhnout okolí domu tak, aby vyžadovalo pouze minimální péči. Hodina práce týdně, při které je nutné posekat několik metrů trávníku, přece nikoho nezabije.

Kde začít
Při navrhování a osazování zahrady se dá postupovat cestou pokusů a omylů. Je to však pracné a náročné. Mnohem lepší bývá povolat si architekta-specialistu. Ten umí vytvořit zahradu, o kterou se stačí starat jen jednou za rok.
"Záleží však na každém majiteli, zda se mu bude líbit. Nesmí v ní být trávník, který dá nejvíce práce. Je také nutné investovat do samozavlažovacího zařízení," říká zahradní architektka Barbora Trojanová.
Nabízí však i kompromis. Příjemné prostředí s trávníkem, stromy, keři, květinami, ve kterém se převážně odpočívá. Práci a údržbu je možné omezit na hodinu až dvě týdně. "Anglický trávník bych omezila na prostor odpovídající potřebám majitelů a zbytek věnovala osázeným záhonům. Stromy doporučuji zvolit převážně jehličnaté a keře neopadavé, z trvalek pak ty nenáročné. S jejich výběrem pomohou v každém zahradnictví," radí Barbora Trojanová.
Rostliny a keře je třeba vysadit v druhově ucelených skupinách, v takzvané zahuštěné výsadbě, aby mezi nimi neměl šanci prorůstat plevel. Zeminu je dobré zakrýt mulčovací kůrou. Existuje více typů, přičemž platí, že drobnější kůra lépe vypadá. Rychleji se však rozkládá, proto se musí každý rok doplňovat.
Spoustu práce také ušetří separační fólie, do které se sázejí květiny i keře. Je to netkaná textilie, do země propouští vodu i živiny. Zabraňuje však prorůstání plevele a nadbytečnému odpařování vody ze země. Fólie se samozřejmě zakrývá. Ideální je drobný štěrk. Zvolit můžete opět i kůru. Hrozí však, že ji děti nebo zvířata rozhrabou. Vše je potom nutné uvést do původního stavu, což vyžaduje určitou námahu i od líného zahradníka.

Květy po celý rok
Výběr rostlin pro "bezpracnou" zahradu je široký, zvlášť na jaře potěší oko cibuloviny. Není totiž pravda, že by bylo nutné cibulky každý podzim ze země vyjmout a uskladnit do sklepa. V zemi mohou zůstávat nepřetržitě. Jen se doporučuje dávat je do záhonu ve speciálních plastový koších, které je ochrání před hlodavci.
Navrhuje-li zahradu odborník, vybere rostliny tak, aby v každém období kvetl nějaký druh. Základem je však dostatek živin. Proto při vysazování umístí pod květiny "startovací" hnojivo, které se rozkládá i několik let. Majitel má potom o jednu starost méně. Ačkoli patří k opomíjeným, živiny jsou stejně důležité jako závlaha. Mají-li rostliny dostatečné množství hnojiva, je možné odjet i na třítýdenní dovolenou bez toho, že by se objednával někdo na zalévání.

Déšť na přání
Umělá závlaha je ideální pro každou zahradu. Člověk pobíhající s konví nebo hadicí nikdy nedosáhne takového efektu jako automatický zavlažovací systém. Tak proč ho nemá každý? Protože to není levná záležitost. Podle velikosti zahrady je nutné počítat s minimální částkou padesát tisíc korun. A při dnešních cenách za vodu z veřejného řadu se vyplatí především těm, kdo mají vlastní studnu. Většinou pracuje v noci, proto nikoho neruší. Samozřejmě je vybaven čidly, která poznají, že právě pršelo a je zbytečné ještě zalévat.
Do zavlažovacího systému lze také přidávat hnojivo. Jednoduše tak člověk dosáhne toho, že se dostane ke všem rostlinám rovnoměrně.

Nejpracnější je trávník
Už Karel Čapek ve své knize Zahradníkův rok popisuje zdlouhavý postup jak získat krásný anglický trávník: zalévat, hnojit, pravidelně stříhat. A to všechno opakovat přibližně dvě stě let.
Měl skoro pravdu. Právě péče o trávník je na zahradě nejnáročnější. Vyžaduje pravidelnou údržbu. Navíc po posekání trávy následuje další problém: Kam s ní? U menších zahrad si majitelé ještě vystačí s kompostéry. U velkých se musí zajistit odvoz na skládku bioodpadu. "Trávník vyžaduje pravidelné zalévání a přihnojování. Na jaře si zaslouží provzdušnění, je třeba vyhrabat mech či herbicidy zlikvidovat další plevele," tvrdí Vlasta Černá-Rypáčková ze Zahradnictví Rypáček. Děsivá představa pro ty, kteří nechtějí zahradě věnovat příliš času a energie.
Není však nutné hned myslet na beton či dlažbu. Barbora Trojanová připomíná existenci více druhů travin. Do míst, kam se nechodí často, lze vysít například luční trávu. Zahrada tak rozkvete kopretinami a zvonky. A hlavně - tato tráva se seká pouze dvakrát za rok. "Další možností jsou také různé plazivé rostliny, které pokryjí zem. Po některých se dá dokonce chodit," nabízí další možnost bioložka Jana Martinková. Přidává i jinou variantu - biozahradu: "Ta se obejde bez zásahů člověka. Listí spadá ze stromů, na zemi časem zetleje a promění se v živiny pro trávu a další rostliny." Vyvrací tím názor, že pěstování listnatých stromů je pracné.

Živý plot vítán
Chce-li si pohodlný majitel domu dopřát příjemné prostředí v zeleni, nemusí se vzdávat ani živého plotu. Samozřejmě opět platí pravidlo o vhodném výběru keřů. Zatímco některé je nutné stříhat a upravovat i třikrát za rok, jiným se stačí věnovat pouze jednou. Mezi ně patří kulovité borovice, kvetoucí keře, forsytie. Doplnit je lze i malinami a ostružinami, což potěší především děti.
Při plánování takového plotu se musí počítat s tím, že je na něj potřeba více místa než na úhledně zastřihávané keře.

Co by nemělo chybět?
Na relaxační zahradě samozřejmě nesmí chybět posezení, lehátko nebo houpačka. Je dobré si to všechno pořídit rovnou dvakrát. Jedno sezení umístíte na slunce, druhé ukryjete pod střechou nebo do altánu pro případ deštivého počasí.
Už při nákupu zahradního nábytku se ptejte, jakou péči vyžaduje. Ideální je samozřejmě bezúdržbový. Do této kategorie patří výrobky z hliníku nebo kvalitního plastu, který například imituje ratan. Milovníci přírodních materiálů mohou zvolit teakové dřevo. Z něj jsou vyrobené například lavičky, které stojí v anglických parcích bez jakékoli údržby desítky let. A čas jim dodává zajímavou patinu. n

Patří to do nenáročné zahrady?
NE
Skalka
Ačkoli to tak nevypadá, patří k nejpracnějším částem zahrady. Mezi kameny nelze natáhnout fólii, která by bránila prorůstání plevele. Je proto nutné ho často vytrhávat. Navíc květiny potřebují pravidelnou zálivku a přihnojování.
Ohniště
Ohniště a grily na dřevěné uhlí promění opékání uzenin či masa v malý obřad. Druhý den je ale nutné vyhrabat popel, než ho vítr roznese po celé zahradě, a také uklidit okolí ohniště
Zeleninová zahrada
Za více práce více odměny, mohou si říci majitelé zahrad, kteří sklidí desítky kilogramů rajčat, paprik nebo okurek. Tato úroda je však vykoupená hodinami péče o tuto zeleninu.
ANO
Zahradní jezírko
Bude-li mít dostatečnou hloubku, rostliny v něm přežijí i zimu. Čím více vodních květin, tím větší stín udělají na hladině. A v něm se tolik nemnoží řasy a sinice. Vhodné jsou také podvodní rostliny. Sice je nevidíte, ale především ony brání tomu, aby se voda "zkazila".
Plynové grily
Plynové, případně i elektrické grily nabízejí jednoduchou a zdravou přípravu pokrmů. A navíc - nevzniká kolem nich žádný nepořádek.
Bobuloviny
Mezi bobuloviny patří maliny či ostružiny, které se mohou stát součástí živých plotů. Nenáročné na pěstování jsou i angrešt, rybíz a jahody. Děti ocení, když si je natrhají samy.
Rozkvetlý balkón
Minizahrádku si mohou pořídit i majitelé bytů. Péči o rostliny zjednodušují takzvané samozavlažovací truhlíky. Květiny v nich stačí zalévat pouze jednou za několik dnů. "Doporučila bych zvolit takové truhlíky, kde je otvor na odtok přebytečné vody. Jinak hrozí, že v nich květiny uhnijí," varuje floristka Vlasta Černá-Rypáčková. A přidává další parametry pro výběr dobrých nádob. "Měly by být především velké, neboť kořeny rostlin se v malém truhlíku přehřívají, nestačí jim subtrát a ony trpí, což je na nich poznat." Zdá-li se vám péče o truhlíky s pelargóniemi, surfyniemi, petúniemi a dalšími letničkami složitá, přidává další tip. "Truhlíky i jiné nádoby lze osadit nenáročnými trvalkami, konifery nebo pomalu rostoucími stromky. Na balkóně vydrží celoročně. A v létě mezi ně stačí přidat jeden kvetoucí muškát."

Charakter zahrady má odpovídat životnímu stylu majitelů. Někdo preferuje zeleninové záhonky, jiní velký stůl pro rodinné obědy.
Architekt zahradu nejen navrhne (kresba nahoře), ale podílí se i na její realizaci (snímek dole).
Trvalky a neopadavé keře patří k nenáročným rostlinám. Dokonalou zahradu je tak možné udržovat bez vynaložení velké námahy.
Nábytek z teakového dřeva nevyžaduje žádnou údržbu. Venku ho můžete nechávat za jakéhokoli počasí.


AUTOR: Magdaléna Krajmerová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz/krajmerova

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů