Pátek, 26. dubna 2024

Za vykrádání hnízd uložil soud podmíněné tresty a veřejné práce.

Za vykrádání hnízd uložil soud podmíněné tresty a veřejné práce.

Osm podmíněných trestů a téměř 700 hodin veřejně prospěšných prací uložil frýdecko-místecký soud (30.6. 2006) členům organizované skupiny, kteří podle obžaloby vykrádali hnízda chráněných ptáků a mláďata prodávali.

Před soudem stanulo 12 obžalovaných a rozsudek si vyslechlo osm z  nich. Nejpřísněji soudkyně potrestala veterináře, který údajně mláďata ptáků od gangu kupoval a pak prodával dál. Dostal roční podmíněný trest se zkušební dobou na tři roky.

Policie se začala případem zabývat v květnu 2004 na podnět České inspekce životního prostředí v Ostravě, která na internetu a v tisku našla inzeráty nabízející velké množství sov, dravců a dalších ptáků. Od poloviny srpna loňského roku do prosince provedla PČR domovní prohlídky u nejméně 15 ti osob po celé republice. Při prohlídkách zabavila deset dravců a 160 zpěvných ptáků. Nejvzácnějšími ptáky, se kterými pytláci obchodovali, byla pětice mláďat ostřížů lesních. V republice žijí zhruba tři stovky hnízdících párů těchto ptáků. V “ nabídce” měli pytláci i různé sovy, krahujce nebo jestřáby. Po odebrání mladých ptáků z hnízda pytláci mláďata doma na půdě pod střechou přikrmovali, topili jim a starali se o ně tak, aby je mohli prodat. Z veterinárního hlediska byly podmínky velmi špatné. Mláďata pak pytláci nabízeli prostřednictvím časopisů, jako je například Fauna. Policie při pátrání po obchodnících s ptáky použila i telefonní odposlechy, které dokazují, jak čile pytláci obchodovali.

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů