Brusinky jsou nejlepší přírodní antibiotika
Mnohá laboratorně připravovaná antibiotika přestávají být účinná. Příroda však nabízí velmi účinný všelék, jímž jsou plody brusnice brusinky. Tyhle bobule dokáží léčit infekci ledvin, zánět žaludku i zubní kaz. Proti brusinkám nedokáže bojovat ani E. coli, která se stala rezistentní vůči většině známých léčiv. Odborníkům z Worcesterského polytechnického institutu se podařilo odhalit podrobný biochemický mechanismus účinnosti látek obsažených v brusinkách.
Tak například již dříve bylo známo, že brusinky léčí záněty močových cest, ale princip účinnosti brusinkového džusu nebyl dosud popsán. Docentka Terri Camesanová se svými studenty Yatao Liuovou a Paolou Ponton-Arangovou zjistily, že taniny (proanthocyanidiny) narušují bakterie E. coli třemi způsoby. Ty pak nejsou schopny přilnout ke stěnám močových cest a jsou vyplavovány z těla ven, takže zánět nevzniká.
Džusy a džemy z brusinek chrání také zuby před kazem a žaludek před záněty. Princip účinnosti je podle odborníků podobný. Látky z brusinek mění tvar a funkčnost bakterií, které pak nejsou schopny přilnout k zubní sklovině, respektive k žaludeční stěně.