Pátek, 26. dubna 2024

V Hulíně založili školní arboretum

V Hulíně založili školní arboretum
Školní pozemek v Hulíně patří městu. To byl také důvod, proč se na odboru životního prostředí tamního městského úřadu rozhodli s ním něco udělat. S vedením základní školy se shodli na tom, že bude nejlepší založit na tomto pozemku arboretum, které bude pro děti v budoucnu výbornou názornou pomůckou. Poznávat stromy, o které samy pečují, bude mnohem lákavější, než by se mohlo zdát.

"Velký podíl na uskutečnění této myšlenky má Ing. Helena Chutná, obyvatelka našeho města, která pracuje na Rostlinolékařské správě v Kroměříži," uvedla vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu v Hulíně Ing. Miroslava Dvořáková. "Prozatím jsme na školním pozemku vysadili jen pár desítek borovic, smrků, jedlí a několik kusů barevně zajímavých šeříků, převislých bříz, štědřenců a dalších. Také živý plot by měl celkově zpříjemnit prostředí, které je určené pro pěstitelské práce. Uprostřed arboreta stojí dokonce budova s učebnou," dodává Ing. Miroslava Dvořáková.

Školní pozemek je v těsném sousedství městského parku, na nějž je už hotova projektová studie. Je sice ještě "hudbou" budoucnosti, ale jakákoliv snaha o obnovu parku už má jistý řád. Stejně tak je to se školním pozemkem, na jehož ploše jsou ještě patrné zbytky bývalých skleníků.

Pokud se dobrá vůle z městského úřadu nevytratí a najde odezvu i mezi pedagogy a žáky, v areálu školy vznikne další klidná zóna plná zeleně.

"Těch několik čtverečních metrů půdy, které jsme společně se zdejší firmou pečující o zeleň i žáky školy osázeli, je jen prvním krokem. Již letos na podzim by zde měly zapustit kořeny první ovocné stromy - odolnější odrůdy meruněk a broskví, hrušně, ryngle a samozřejmě i rybíz a maliny," uzavřela Ing. Miroslava Dvořáková, vedoucí odboru životního prostředí.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů