Úterý, 19. března 2024

Skutečná Fata Morgana - tropickou přírodou kolem světa

Zatímco Hanzelka se Zikmundem museli cestou do pralesů urazit tisíce kilometrů, vám stačí dnes zavítat do tropického skleníku Fata Morgana v pražské Troji.
Skutečná Fata Morgana - tropickou přírodou kolem světa

Na výlet tropickou přírodou se sem můžete vypravit celoročně. Zvláštní tvary rostlin, pozoruhodné barvy a nevšední struktury porostu se neustále mění, rozkvétají pestré typy květů a přibývají i nové druhy rostlin.

90650_vikCr_deti.jpg
Na jaře a na podzim se ve skleníku konají populární výstavy motýlů.
Snímek: ARCHIV

Skleník, připomínající svým tvarem protáhlé písmeno "S", se nachází mimo areál venkovních expozic Botanické zahrady Praha, na prosluněném jižním svahu trojské stráně. Veřejnosti se otevřel v červnu 2004. Je 130 metrů dlouhý, 17 metrů široký a výška dosahuje až 11 metrů nad terénem.

Vzhůru do tropů!
Skleník je rozdělen do tří klimaticky odlišných částí. Teplotu a vlhkost vzduchu tu řídí regulátory, napojené na malou meteorologickou stanici na střeše skleníku. Prohlídka začíná v části suché, polopouštní. Skalní stěna při vstupu je věnována Austrálii. Okolo suché buše s převahou dřevin přicházíte ke střední partii skály, představující oblast jižního Mexika s jeho pelargóniemi, agáve a aloe, na niž navazuje strmá vysoká plotna osázená rostlinami z Madagaskaru. Na největší části terasovitého terénu můžete pozorovat suchomilnou vegetaci několika afrických států.

Mezi bambusy a opicemi
Když postoupíte dál, narazíte na podzemní štolu, jejíž jeskynní atmosféru dotvářejí dvě sladkovodní akvária, hemžící se mexickými slepými tetrami, akarami, tlamovci nebo rypouny. To už stojíte v asi nejzajímavější části: nížinném deštném lesu čtyř kontinentů.
Iluze skutečné přírody je zde dokonalá. Zatímco se téměř prodíráte skrz působivé stromové kapradiny, liánovité palmy, fíkusy a ke stropu se vypínající bambusy, všude kolem vás se odehrává koncert více než osmdesáti zvířat. Chvíli trvá, než pochopíte, že cvrlikající hmyz, prozpěvující ptáci a vřeštící opice se vám neprohánějí nad hlavami, ale "hlásí se" z reproduktorů. I tak se ale čas od času neubráníte a otočíte se, zda přece jen nějakého makaka či orangutana nezahlédnete nebo jestli nemáte utéct před tropickým lijákem.
Partie Austrálie a Tichomoří je plná rostlin Nové Kaledonie a Nové Guiney, největší část - téměř celý skalní masív severní stěny - zabírá flóra Střední a Jižní Ameriky. Na menších skalkách zasazených přímo do trojské skály se dále nabízí příroda Vietnamu, Sundských ostrovů, Bornea, Sumatry či Jávy. Tady si dejte pozor na masožravé láčkovky...
Teplota tu dosahuje až 30 °C a vlhkost vzduchu 90 - 95 procent, proto jistě uvítáte odpočinek na vyvýšené terase. Na bambusových stoličkách a za zvuku blízkého vodopádu můžete vstřebávat atmosféru pralesa. Vitríny pod terasou obývají nádherně zbarvené jedovaté žabky rodu Dendrobates.

Masožravá rarita
Poslední a nejmenší je horská část, přibližující vegetaci hor tropického a subtropického pásma. Své místo tu mají společenstva z andských horských hřbetů, vysokohorské Asie i střední Afriky. V okolí jezírka pak spatříte alespoň malý kousek "ztraceného světa" - stolových hor Venezuely (tzv. tepuí). Expozice tamních masožravých rostlin helimafora je unikátním experimentem, protože i v těch největších botanických zahradách se pěstují v zázemí a nevystavují se.

TOMÁŠ WEHLE            
tomas.wehle@economia.cz

Informace
Skleník pořádá po celý rok pro veřejnost spoustu akcí, v současnosti je to výstava exotického ovoce. Co na ní uvidíte? Třeba největší ovoce světa džekfrut, durian, tamarind, liči, longan nebo jujubu.
Otevřeno: celoročně od úterý do neděle. Od listopadu do února 9 - 16 h, březen 9 - 17, duben 9 - 18, květen - září 9 až 19, říjen 9 - 17 h.
Vstupné: Fata Morgana venkovní expozice - dospělí 90 Kč, děti (6 - 15 let), studenti a důchodci 45 Kč, rodinné vstupné 240 Kč (2 dospělí a 2 děti).
www.botanicka.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů