Pátek, 26. dubna 2024

Japonsko se snaží obnovit lov velryb

Japonsko se snaží obnovit lov velryb
Mimořádná konference Mezinárodní velrybářské komise (IWC) v japonském Tokiu je považována za dosud nejvážnější pokus o obnovu komerčního lovu kytovců. Vypjatou atmosféru dokreslují střety mezi japonskými velrybářskými loděmi a plavidly ekologů poblíž Antarktidy.
Japonsko sice pozvalo na včera zahájenou konferenci všech 72 členských zemí IWC, téměř polovina z nich ale nepřijela. Chybějí mimo jiné Spojené státy, Velká Británie, Austrálie či Nový Zéland. Neúčastní se ani Česká republika.
Důvodem bojkotu velké části členů komise je přesvědčení, že Tokio chce na setkání demonstrovat, že většina IWC je pro regulovaný lov. To by zcela zásadně změnilo poměr sil.

Argumentace Tokia
Japonsko argumentuje mimo jiné tím, že stavy velryb se od roku 1986, kdy vstoupil v platnost zákaz komerčního lovu, natolik zvýšily, že není důvod zákaz nezrušit. Na ochranu velryb by podle něj a několika dalších zemí stačilo, kdyby existovaly pro každý stát kvóty, které by velrybářství omezovaly.
Navzdory moratoriu Japonsko loví každoročně stovky velryb. Odůvodňuje to vědeckými účely. Maso ze zabitých zvířat pak prodává, aby "nedocházelo ke zbytečnému plýtvání".
"Jedním z našich cílů je zlepšit atmosféru v IWC, která se stala konfrontační, a zlepšit dialog," uvedl japonský zástupce Minoru Morimoto. "Je škoda, že většina států, které jsou proti lovu velryb, si vybrala konfrontaci," dodal.
Země, které se zasazují o obnovu komerčního lovu kytovců, mají za to, že IWC se v posledních letech "zmocnili" ochránci životního prostředí. Organizace podle nich přestala sloužit svému původnímu účelu, tedy "ochraně a regulaci" velryb. "Je obtížné si představit, jak může IWC dál fungovat," řekl člen výboru japonského parlamentu pro velrybářství Yasukazu Hamada. "Frustrace je velmi velká. Tohle je opravdu poslední šance."
Kritici japonského postupu mají za to, že si Tokio kupuje podporu chudých zemí. S nimi v zádech pak má šanci přehlasovat v IWC ostatní. Účastníci konference to však popřeli. "Nejsme velrybářskou zemí," připustil Cedric Liburd, ministr rybolovu státu Svatý Kryštof a Nevis. Dodal však, že vše, co se týká moří, je pro tuto karibskou zemi velmi důležité. "Nikdo si nemůže koupit náš hlas," řekl.

Drama na moři
Den před zahájením konference IWC v Tokiu došlo u pobřeží Antarktidy ke kolizi japonské velrybářské lodi Kaiko Maru a lodi Robert Hunter patřící ekologické organizaci Sea Shepherd.
V trupu plavidla ekologů zůstaly po střetech dvě díry. Japonská loď měla údajně poškozený lodní šroub. Obě strany vysvětlují to, jak k celé věci došlo, odlišně.
Podle tokijského Institutu pro výzkum kytovců, který vyslal do jižního Pacifiku japonskou velrybářskou flotilu, byla Kaiko Maru "napadnuta" dvěma loděmi organizace Sea Shepherd. "Eko-teroristická skupina vrazila do japonského výzkumného plavidla a poškodila jej," uvedl mluvčí institutu. "Sea Shepherd vede kampaň bezohledného ničení a terorismu. Máme vážné obavy, že někdo bude zraněn nebo usmrcen," dodal.
Zástupci ekologické organizace tvrdí, že jen pronásledovali japonskou loď, jež směřovala k hejnu velryb. "Kaiko Maru pak bokem narazila na Robert Hunter a natlačila ji na led," uvedl kapitán druhé z lodí patřící Sea Shepherd.
Akce ekologů vyvolala pobouření nejen v Japonsku. Například australský ministr životního prostředí Malcolm Turnbull je vyzval, aby přestali s pronásledováním japonských lodí. "Tady nejde o velrybářství. Je prostě nepřijatelné pro jakékoli plavidlo, aby ohrožovalo jiné lodi na moři nebo proti nim používalo násilí," řekl ministr.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů