Pátek, 26. dubna 2024

Operace RORÝS

Operace RORÝS

Operace RORÝS



Operace RORÝS – záchrana hnízdišť!

Užitečná a správná je rekonstrukce sídlištních domů a zateplování jejich zdí. Ale někteří ptáci mohou při stavebně-technických úpravách přicházet o svá hnízdiště, často bez náhrady. Nezřídka také může dojít k zazdívání jejich mláďat, která pak uhynou hlady a chladem. Největšími specialisty na hnízdění ve ventilačních průduchách panelových domů jsou rorýsi. Téměř celá jejich populace hnízdí ve městech, na sídlištích. Není nijak ekonomicky ani technicky náročné zachovat jejich hnízdiště nebo jim zajistit náhradní „bydlení“. Pokud bydlíte v bytovém domě, který čeká rekonstrukce nebo tato již probíhá, moc vás prosíme, jestli můžete bytovému družstvu, stavebnímu úřadu a stavební firmě poskytnout doporučení, jenž najdete zde. Děkujeme za rorýse, kteří bydlí s námi a bez Vaší pomoci se neobejdou. O těchto pozoruhodných ptácích se více dozvíte tady.

 

1. pozorování z našich měst a vesnic – zapojte se

Už se to blíží… Na přelomu dubna a začátkem května se rorýsi vrací na svá hnízdiště, aby tu jako každý rok přivedli na svět malá rorýsčata. Velmi by nám pomohlo, kdybychom od Vás dostali krátkou zprávu, kdy přilétli do Vašeho města či vesnice první rorýsi. Naším cílem je zmonitorovat nejen přílet, ale i současné rozšíření rorýsů v ČR. Napište nám prosím sem: info@mos-cso.cz. Stačí uvést název obce (a její část nebo i název sídliště) a datum, kdy se objevil první zástupce tohoto ptačího druhu. Pokud odhadnete i počet, bude to výtečné. Do předmětu zprávy napište heslo „rorýs“ – půjde o naši prioritu. Jestliže máte i nějakou konkrétní zkušenost s rorýsi, určitě nám také dejte vědět. Děkujeme.

 

 

Rorýs obecný – ten, který žije na obloze

(latinsky Apus apus, slovensky dážďovník obyčajný, anglicky Swift)

„Sríí – sríí – sríí“ se nám při teplých letních večerech ozývá nad hlavou. To když hejno lovících rorýsů rychle proletuje mezi sídlištními domy. Krásná a zajímavá podívaná. Z okna našich výše položených bytů jako bychom je měli na dosah, když se na poslední chvíli vyhýbají domu. Láká je hmyz, který se zdržuje u vyhřátých zdí. Přes den za slunečného počasí loví často spolu s vlaštovkami vysoko na obloze, až ve výšce 1 km nad městy, lesy i horskými hřebeny. Při chladných dnech hledá potravu nad vodními plochami.

Samička se vzhledově neliší od samečka. Ti dva tvoří věrný pár na celý život. Z jihu se vracejí samostatně a setkávají se až na hnízdišti. Hnízdní kolonie rorýsů se téměř výhradně nalézají ve městech i menších obcích (kolem 95 %). Hnízda si staví v nejrůznějších dutinách (ventilační průduchy, římsy pod střechami) panelových i menších obytných domů nebo ve věžích kostelů. Každý rok na stejném místě. Rozpětí srpovitých křídel štíhlých rorýsů je 40 – 44 cm. Celé jejich tělíčko je tmavě hnědé až černé, jen brada je světlejší krémová.

Rorýs obecný je přísně tažný druh. Zimuje v tropických oblastech Afriky jižně od Sahary. K nám se vydává na pouhé 3 měsíce, aby tu vyvedl mladé. Zůstává u nás nejkratší dobu ze všech tažných ptáků.

Hledáme-li dokonalého letce, pak jsme jej našli. Rorýs tráví většinu života ve vzduchu a při aktivním letu dosahuje rychlosti 90 – 200 km/hod. Je nejrychlejší z našich ptáků. Udává se, že mladí rorýsi se po vylétnutí z hnízda celé 2 roky nedotknou země. Ve vzduchu loví potravu, koupou se v dešti, spí a dokonce se na obloze i milují. Po dvou letech si pohlavně dospělí ptáci najdou svého druha či družku a začnou stavět hnízdo z materiálu, který pochytají ve vzduchu (peříčka, stébla, srst).

Hnízdí pouze jednou za rok (hlavně květen - červenec) a nejčastěji snáší 2 - 3 čistě bílá vajíčka, na nichž střídavě sedí oba rodiče (18 – 20 dnů). Za chladných dnů a v noci snůšku zahřívají oba rodiče současně. Protože jsou rorýsi potravně velmi závislí na průběhu počasí, musí při špatném počasí lovit daleko od svých hnízdišť. Naštěstí jsou na to mláďata uzpůsobena. Dokáží vydržet bez potravy až 9 dní, aniž by to narušilo jejich vývoj (krmení do 50 dní). Průměrný rorýsí život je dlouhý 7 let. Nejstarší známý rorýs se dožil 21 let.

Literatura:
Ptáci Evropy, severní Afriky a Blízkého Východu (K. Mullarney, L. Svensson, D. Zetterström, P. J. Grant, 1999, překlad 2004)
Ptáci 3/I (Karel Hudec a spol., 1983)
Ptáci – průvodce přírodou (Walter Černý, Karel Drchal, 1990)
Atlas ptáků České a Slovenské republiky (Jan Dungel, Karel Hudec, 2001)

 

Ochrana rorýse obecného

Jedná se o zvláště chráněný druh živočicha. Kategorie: ohrožený. Dále citace ze zákona o ochraně přírody a krajiny (č. 114/1992 Sb., § 50): „Zvláště chránění živočichové jsou chráněni ve všech svých vývojových stádiích. Chráněna jsou jimi užívaná přirozená i umělá sídla a jejich biotop. … Je zakázáno škodlivě zasahovat do přirozeného vývoje zvláště chráněných živočichů, zejména je chytat, chovat v zajetí, rušit, zraňovat nebo usmrcovat. Není dovoleno sbírat, ničit, poškozovat či přemisťovat jejich vývojová stádia nebo jimi užívaná sídla. Je též zakázáno je držet, chovat, dopravovat, prodávat, vyměňovat, nabízet za účelem prodeje nebo výměny.“ Za porušení zákona ukládá orgán ochrany přírody v odůvodněných případech pokutu až 1 milion Kč. Cílem této kampaně je ochránit rorýse a zároveň vyjít vstříc stavebním úpravám domů, které činí naše bydlení lepším. Informace pro bytová družstva, stavební firmy a stavební úřady, které tomu mohou pomoci, naleznete zde (ke stažení leták ve Wordu, možno volně tisknout).

SOUTĚŽ o nejpozoruhodnější snímek rorýse

Výherkyní se stala paní Simona Jemelková z Olomouce, která za 1. místo obdržela nově vydaný a rozšířený atlas Naši ptáci (dříve Z ptačí říše). Gratulujeme! Na obrázku je rorýs, kterého zachránila a pomohla mu vrátit se zpátky na nebe.

rorýs

Určitě si přečtěte:

Jak jsme začínali PDF

Akce v plném proudu PDF

Výsledky 2006 doc

Praktická ochrana doc


Internetové odkazy:

Rorýs ptákem roku 2004 (ČSO)
www.birdlife.cz

Ochrana rorýsů ve Skotsku (v angličtině)
www.concernforswifts.com

Další zajímavosti o rorýsích (a hlas)
www.rozhlas.cz

Budky pro rorýse (ČSO)
www.cso.cz

Kresby pro tuto kampaň vytvořil a věnoval Václav Plšek, člen MOS smp ČSO. Děkujeme!

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů