Sobota, 27. dubna 2024

Týden se současnou biologií: akce biologické fakulty pro studenty středních škol

Týden se současnou biologií: akce biologické fakulty pro studenty středních škol

Ve dnech 9. – 13. července se v areálu Biologické fakulty Jihočeské univerzity uskuteční  „Týden se současnou biologií“.  Akce je určena studentům středních škol, kteří se chtějí seznámit s metodami moderní biologie a vyzkoušet si je při samostatném řešení několika vybraných biologických problémů.

Každý z pěti dnů Týdne se současnou biologií bude mít své vlastní zaměření.

Účastnící se nejdříve v přednášce dozvědí, co je v daném oboru biologie nového a jaké metody jsou v tomto oboru používány. V praktické části pak budou studenti s pomocí těchto znalostí řešit jeden modelový problém. V jednotlivých tématech si tedy účastníci vyzkouší například jak se zjišťují příbuzenské vztahy mezi organismy pomocí genetické informace, jak lze studovat etologii živočichů z videozáznamů, jaké metody se používají v současném terénním botanickém výzkumu, případně jak lze pomocí počítačů modelovat interakce molekul.

Akce je připravena pro 20-30 účastníků (vybraných z přihlášených zájemců podle výsledků internetové biologické soutěže). Ubytování je zajištěno zdarma v kampusu Jihočeské univerzity na vysokoškolských kolejích. Volný čas budou účastníci akce moci trávit ve společnosti studentů  biologické fakulty, prohlídkou areálu fakulty, prohlídkou Českých Budějovic, popřípadě návštěvou několika přednášek na vybraná  biologická témata.

Letošní Týden se současnou biologií je určen středoškolákům se zájmem o studium biologie; některé příští ročníky budou uspořádány i pro středoškolské učitele biologických oborů.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů