Sobota, 27. dubna 2024

Známemu prírodovedcovi vyšla kniha Rozjímanie s medveďmi

Známemu prírodovedcovi vyšla kniha Rozjímanie s medveďmi
Na pulty kníhkupectiev sa v týchto dňoch dostáva populárno-vedecký titul Rozjímanie s medveďmi od známeho prírodovedca Miroslava Sanigu. Vedecký pracovník starohorskej Výskumnej stanice Ústavu ekológie lesa SAV a popularizátor vedeckých poznatkov v nej opísal 60 skutočných príbehov s medveďmi. Väčšinu zažil sám, ostatné jeho blízki priatelia a známi.

Po prečítaní príbehov by sa mal čitateľ striasť panického strachu z medveďov. Autor knihy sa počas mnohoročného pobytu v prírode stretol s týmito šelmami vyše stokrát. Na základe týchto poznatkov a overených skúseností podáva v knihe aj návod, ako sa máme správať pri stretnutí s medveďom, aby sme sa vyhli kolíznej situácii.
Niekoľko kapitol venoval autor knihy aj životu medveďov počas roka. Približuje v nich mnoho zaujímavostí, ktorými sa vyznačujú tieto "obávané" zvieratá. Napínavý dej poviedok umocňujú aj autorove ilustračné perokresby a fotografie.
"V knihe možno medzi riadkami vyčítať, že pred medveďmi treba mať rešpekt, avšak nie panický strach," konštatuje Saniga.
Kniha vyšla vo Vede, Vydavateľstve SAV.

http://infotv.sk

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů