Pátek, 26. dubna 2024

Jeseníky mají novou Přírodní rezervaci

Jeseníky mají novou Přírodní rezervaci

Název Břidličná dostala nová rezervace, která byla v polovině března tohoto roku vyhlášena v masívu Břidličné hory, Pecného a Jeleního hřbetu na ploše 651,9 ha. Docela veliké chráněné území přímo navazuje na NPR Praděd a PR Pod Jelení studánkou. Smyslem vyhlášení přírodní rezervace je vedle redukce borovice kleče postupné přibližování lesních porostů přírodnímu stavu a v dlouhodobém horizontu umožnění jejich samovolného vývoje.

Hlavním předmětem ochrany jsou subalpínské biotopy, kryogenní geomorfologické útvary (skalní sruby, sutě, kamenné proudy), horské smrčiny a druhy vázané na tyto ekosystémy. Velice cenný je poměrně zachovalý vegetační gradient 6. až 9. lesního vegetačního stupně od (smrkových) bučin po přirozené bezlesí subalpínského stupně. Největší populaci v ČR zde tvoří jalovec obecný nízký (Juniperus communis subsp. alpina), početná je řeřišnice rýtolistá (Cardamine resedifolia) a šicha oboupohlavná (Empetrum hermaphroditum), v několika desítkách jedinců zde roste hořec tečkovaný (Gentiana punctata), vysokobylinné nivy vedle obligátních omějů zdobí stračka vyvýšená (Delphinium elatum), bylo zjištěno několik keřů rybízu skalního (Ribes petreum), na holích často je k vidění violka žlutá sudetská (Viola lutea subsp. sudetica). Bohužel rovněž velice hojná je na východní části hřebenu borovice kleč, která zde vytváří rozsáhlé zvolna se rozrůstající porosty na ploše několika desítek hektarů.

Z živočichů stojí za pozornost reliktní okáč horský (Erebia epiphron), několik hnízdících párů lindušky horské (Anthus spinoletta) a bělořita šedého (Oenanthe oenanthe), pravidelně se vyskytuje kos horský (Turdus torquatus), loví zde sokol stěhovavý (Falco peregrinus).

Je třeba vyzdvihnout konstruktivní přístup LČR, s. p., který po počátečních rozpacích významně přispěl k vyhlášení tohoto chráněného území po více než dvou letech příprav a jednání.

http://www.ochranaprirody.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů