Úterý, 19. března 2024

Zvířecí záchranáři hledají vodní plochu pro labutě

Zvířecí záchranáři hledají vodní plochu pro labutě

Doslova řečnickou otázkou „Kam s nimi?“ se zabývají v těchto dnech na Záchranné stanici živočichů v Plzni v souvislosti se dvěmi uměle vylíhlými mláďaty labutě velké. Zhruba před dvěmi měsíci totiž z Prahy (městské části Kyje) kromě čtyř čerstvě vylíhlých mláďat s jejich matkou převezli i dvě nasezená labutí vejce.
Přesněji řečeno se při této akci jednalo o záchranný transfer a přesun labutí rodinky z nevhodného rybníka, kde bylo prováděno odbahňování a přečerpávání kalu do míst, kde měla labutí rodina postavené hnízdo. "O této akci se již několikrát v médiích hovořilo a zatím, co vylíhlá mláďata spolu s matkou putovaly ihned po převozu do Plzně na náhradní lokalitu (Bor u Tachova – Hliněný rybník), dvě nevylíhlá vejce byla převezena do umělé líhně Vlastimila Voráčka z Roupova. Zhruba po třech dnech se z vajec vyklubala dvě malá mláďata," říká šéf zvířecích záchranářů Karel Makoň.
Ta přišla na svět do umělého prostředí a první, co po vyklubání viděla, byl člověk. Přistrčit je k sourozencům a matce na rybníku na Tachovsku bylo nemožné, neboť věkový rozdíl způsobený pozdějším vylíhnutím by jim nedal ke zdárnému začlenění do rodiny příliš velkou šanci. Jako problém se ukázala i částečná fixace mláďat na člověka, a tak labuťátka zůstala prozatím na stanici. "Po několika dnech jsme však začali nežádoucí inprinting u mláďat potlačovat, a proto jsme se o minulém víkendu pokusili mláďata začlenit (vrátit) do jejich pravé rodiny. Nyní už byl rozdíl mezi mláďaty s ohledem na velikost nepatrný, ale jako problém se ukázala fixace ptáků na jiné prostředí. Po vypuštění mláďat na rybník o ně sice jejich biologická matka okamžitě jevila zájem, ale naše mláďata se velkého bílého ptáka spíše bála, než by se k němu přidružila. Nepomohl ani pokus přistrčit mláďata k jejich sourozencům. Nově dovezené labutě vždy od rodiny uplavaly a ve finále se rozhodly, že raději odejdou i ze samotného rybníka. Zhruba po hodině naprosto suverénně opustily vodní hladinu a po louce se vydaly pryč. Nezbylo nám tedy nic jiného, než je opět naložit do lodny a odvézt zpátky na Záchrannou stanici," popisuje Makoň.
Tady ve výběhu budou muset počkat až vyrostou a přepeří, aby je záchranáři následně jako velké, samostatné, bílé labutě mohli vypustit na řeku Berounku. "Pevně věříme, že si přes zimu v hejnu jiných ptáků uvědomí, že labutě patří k labutím a podle toho se budou také chovat. S adopcí u labutí, hus a kachen jsou vždy velké problémy. Rodiče se s mláďaty dorozumívají speciálním hlasovým projevem (kejháním) a podle něj bezpečně poznají jak rodiče svá mláďata, tak obráceně," dodává Makoň.
Mimo jiné u těchto druhů ptáků uvádí odborná literatura i poznatky, že ke komunikaci mezi matkou a mládětem dochází i těsně před vylíhnutím, kdy se mládě ozývá ještě z vajíčka. Důležité je i to, koho mláďata po vylíhnutí vidí jako prvního, což v tomto případě nebyla labutí samice, ale Vlastimil Voráček, jejich náhradní táta.

http://www.regionplzen.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů