Pátek, 26. dubna 2024

Kočky divoké z jihlavské zoo putují na Slovensko do přírody

Kočky divoké z jihlavské zoo putují na Slovensko do přírody

Z jihlavské zoologické zahrady putovaly dne 27. srpna divoké kočky na Slovensko.Tam budou vypuštěny do volné přírody ve vybraných lokalitách v oblasti národního parku Velká Fatra.

„Zvířata v naší zoo a dále pak v Chomutově, Děčíně a Ostravě byly kočky odchovány v předchozím a letošním roce v chovatelském zázemí zahrady. Po odebrání vzorků srsti na genetické analysy a označení zvířat mikročipy k jejich determinaci byla odvezena na Slovensko“, uvedl zoolog zoologické zahrady v Jihlavě Aleš Toman. Letos bude vypuštěno celkem třináct divokých koček na třech lokalitách, kde byla provedena osvětová práce a věřejnost byla informována o projektu návratu kočky divoké do volné přírody.
„V následujících letech po dobu 3-5 let bude vypuštěno určité množství zvířat tak, aby byla populace ve volné přírodě posilována a stabilisovala se. Vedle projektů na ochranu zubra, sovy pálené či sysla je tento společný česko-slovenský projekt jedním z dalších příspěvků českých zoologických zahrad k ochraně naší přírody“, doplnil A. Toman.
Kočka divoká (Felis s. silvestris) obývá zachovalé lesy v horských a podhorských oblastech středního a jižního Slovenska. V posledních desetiletích z řady území vymizela následkem ilegálního lovu, zvyšením autoprovozu a jiných negativních vlivů.

Eva ŠINKOVSKÁ
http://regionalist.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů