Pátek, 26. dubna 2024

Heřmanův Městec

TIP NA VÝLET JANA STRÁSKÉHO
Heřmanův Městec
Vybíráme řetěz dílčích turistických cílů, které si jen okrajově mohou přivlastňovat Železné hory, konečně zas jen okrajově patřící do Českomoravské vrchoviny. Vysoko a daleko zůstanou jejich šestisetmetrové vrcholy, daleko blíž nám bude Polabí. Přesto půjdeme ze dvou třetin lesy, v nichž by mnohými obávanou rovinu pohledal. Z Chrudimi do Choltic je to 30 km a Heřmanův Městec je těsně za půlkou. Všechna tři místa leží na železniční trati. To umožňuje rozhodnutí rozdělit si dnešní tip na dva výlety těm, kteří listopadovou třicítku považuji za nadměrnou. Nebo si udělat opravdu dvoudenní víkendový výlet. O občerstvení na popsané trase by neměla být nouze.

V Chrudimi by děti nejspíš ocenily návštěvu Muzea loutkářských kultur v nejcennější stavbě tohoto města - renesančním domě M. Mydláře. Od nádraží je to ovšem zacházka, poněvadž červená značka nás od něj ihned vede ven přes nenápadné holé návrší do Pouchobrad (3 km) s gotickým kostelem Nejsvětější Trojice. S posledními staveními silnice končí a my snadno vystoupáme na zalesněný Dubinec (6). Sestoupíme na kraj lesa, ale vzápětí se do něj vrátíme a dojdeme na rozcestí pod Rabštejnem (8). Červenou, kterou tady opustíme, křižuje zelená a my se po ní vydáme vpravo. Chceme-li si přidat návštěvu Rabštejna, vydáme se po zelené asi 500 m vlevo a opět se sem vrátíme. Z hrádku, který je už půl tisíciletí pustý, zbyla menší část zdiva paláce, bašty, čtverhranné věže a malá část hradeb.

Pokračující zelená nás vzápětí vyvede na silnici, po níž dojdeme do Čejkovic (8,5). Polní cestou se dostaneme k lesu, projdeme jím kolem malého rybníka, tábořiště a osady Palučiny a za lesem dosáhneme Janovic (11,5). Značka se z nich vydá po místní komunikaci vlevo, sleduje okraj lesa k další silnici a za Bačalským rybníkem vstoupí na chvíli do otevřené krajiny. Dojde na místní komunikaci v osadě Radlín (15) a na silniční křižovatce začne stoupat do Přírodního parku Heřmanův Městec, kterým projde až do stejnojmenného města (18). Park se skládá ze zámeckého anglického parku, z lesoparku Palác se stejnojmenným vrcholem a z Bažantnice. Očekávaný zámek je mnohokrát upravovaný, městská památková zóna s cenným kostelem sv. Bartoloměje chrání cenné barokní a empírové domy. Místo je rodištěm Jiřího Stanislava Gutha Jarkovského.

Z města se vydáme s červenou značkou po silnici, z níž odbočíme do Dolních a Horních Raškovic (20), známých výrobou mlýnských kamenů, nad nimiž ční teprve čtyři roky 14 m vysoká dřevěná rozhledna Barborka (21), umožňující výhled na hřbety Krkonoš a Orlických hor. Od ní okrajem lesa dojdeme do Svojšic (24,5) se zříceninou mohutné tvrze, zaniklé za třicetileté války. Jsou zachovány zdi, věž i sklepy. U tvrze je pomník zdejší rodačky Julie Sýkorové, manželky K. Havlíčka Borovského. Za vsí u amfiteátru červená značka opustí komunikaci vpravo, projde osadou Cihelna, pak okrajem lesa k poklidné silnici a po ní vlevo na okraj Choltické obory, kterou procházíme do Choltic (28). Jde o ekologicky pestré a morfologicky členěné území s miniaturním kaňonem potoka a monumentálními stromy (dub, buk, habr, platan) a jejich torzy. V tamním zámku je vlastivědné muzeum, přístupná po předchozí dohodě je i zámecká kaple sv. Romedia. Pod terasou zámku jsou dva mohutné platany. K žst. Choltice (30) musíme dojít po neznačené silnici.

Kde se ubytovat

Heřmanův Městec:

Hotel Bílý Beránek, nám. Míru 177, tel.: 469 696 196, 603 959 333

Hotel Heřman, Jiráskova 723, tel.: 469 696 078

Hotel Eden, Hálkova 134, tel.: 469 696 287

Tipy na výlety

* Kostel Zvěstování Panny Marie se starobylou dřevěnou zvonicí, socha sv. Vavřince, kaple sv. Kříže v Heřmanově Městci

* V Jezbořicích je koupaliště a tenisové kurty a jezdecký oddíl s možností hipoturistiky.

* Ve Svinčanech upoutá nápadný pozdně barokní kostel sv. Vavřince, který se opravuje, i fara z roku 1778.

* Prohlídka hřebčína: tel.: 469 696 389, www.nhkladruby.cz
Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů