Sobota, 27. dubna 2024

Ornitologové: Chránit se nedaří především běžné druhy ptactva

Ornitologové: Chránit se nedaří především běžné druhy ptactva

Praha 3. prosince (ČTK) - Počet ptáků žijících v Evropě nadále klesá. Zatímco vzácné a ohrožené druhy se už daří alespoň částečně chránit, ochrana selhává v případě ptačích druhů, které jsou široce rozšířené a dosud považované za běžné. Vyplývá to z aktualizované zprávy mezinárodního programu Celoevropský monitoring běžných druhů ptáků, který od roku 2002 koordinuje Česká společnost ornitologická.
    "Počet běžných druhů ptáků v Evropě mezi lety 1980 a 2006 klesl o zhruba deset procent. Lesní druhy zasáhly změny méně významně (pokles o zhruba devět procent). Naproti tomu je úbytek běžných druhů polní krajiny nesrovnatelně drastičtější (asi 50 procent)," uvádí na internetových stránkách České společnosti ornitologické koordinátor monitoringu Petr Voříšek.
    Řady výrazně ubývajících druhů rozšířily i dříve běžné druhy, jako vrabec polní, čejka chocholatá, srnad obecný a skřivan polní.
    Podle poznatků ornitologů ochrana mnoha vzácných a ohrožených druhů ptáků pomocí speciálních programů přináší ovoce. Úbytek běžných druhů ptáků, zejména těch polních, ale zatím stojí stranou. Vědci za hlavní příčinu úbytku polního ptactva označují intenzifikaci zemědělství. Rozdíly v trendech polních ptáků mezi starými a novými členy EU naznačují, jak může změna ve způsobu zemědělského hospodaření ovlivnit ptáky už po krátké době. "V západní Evropě, kde má intenzivní zemědělství dlouhou tradici, ubývají polní ptáci od roku 1980 neustále. Oproti tomu ve východní Evropě došlo na přelomu 80. a 90.let k zastavení poklesu, a to zjevně vlivem změn politické situace, která vedla ke snížení intenzity zemědělství. Od poloviny 90. let se ale zemědělství ve východní Evropě vydalo stejnou cestou intenzifikace jako v západní Evropě a populace polních ptáků zareagovaly poklesem," uvádí Voříšek.
    Připomíná, že se státy EU zavázaly do roku 2010 zastavit trend ubývání přírodní rozmanitosti a že bez významných strategických změn v unijních plánech cíl nelze splnit. V diskusi o společné zemědělské politice, kterou bude v příštím půl roce moderovat jako předsednická země Rady EU Česko, by proto ornitologové uvítali důraz na její přeměnu v trvale udržitelné hospodaření v krajině a rozvoj venkova.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů