Úterý, 19. března 2024

Liberec 2009, to je problém za problémem

Liberec 2009, to je problém za problémem

Přebohatý je výčet kontroverzních bodů, tvořících prstenec kolem poblikávající planetky Liberec 2009. Začalo to už ve chvíli, kdy vláda poskytla garance kandidatuře na uspořádání mistrovství světa v klasickém lyžování. Jak její mluvčí, tak mluvčí šampionátu tvrdili, že ji to nebude stát ani korunu.

Ano, samotná organizace by teoreticky na veřejné zdroje neměla sahat, ale výstavba a rekonstrukce objektů, infrastruktury a pořízení technologií už od roku 2004, kdy kongres FIS městu přiřkl pořadatelství, odčerpaly ze státního rozpočtu 1,1 miliardy korun.

Sporná byla i slova původního předsedy organizačního výboru Romana Kumpošta, že jde o akci celostátního významu. V pokročilejším stadiu příprav pak sám hovořil o tom, že se z velké části zaměří na diváky z Norska, Německa a Polska.

Požadavky FIS donutily organizátory najít náhradu za běžecké tratě na Bedřichově, protože jejich šířka nevyhovuje mezinárodním předpisům. Rozšíření nepovolili ochránci přírody, musel by se kácet les v chráněném území.

Volba padla na zvlněný terén libereckého předměstí Vesec v nadmořské výšce kolem 400 metrů nad mořem. Na chronické problémy se sněhem bylo zaděláno. Je to asi tak: když je zima, areál skýtá špičkový terén. Když je teplo, veškeré lyžování se tady mění v parodii.

Neuralgickým bodem příprav mistrovství světa se loni v červenci stala výměna šéfa projektu. Kumpošta nahradila bývalá reprezentantka Kateřina Neumannová za okolností, nesoucích stopy puče. Tehdejší ministryně školství Dana Kuchtová a její náměstek Jaroslav Soukup odvolanému předsedovi vyčítali nehospodárné nakládání s penězi, ministerstvo pak do organizace šampionátu nalilo ještě víc peněz, než žádal Kumpošt.

Spor nad výsledky auditu se stal nepřehledným a dosud v něm nepadl konkrétní soudní verdikt. Hmatatelným pozůstatkem je ztráta několika měsíců, kdy příprava stála kvůli zmrazeným státním dotacím. Neumannová se potýká s personální krizí organizačního týmu, zpožděná je propagace, zbržděný je marketing a smutným důkazem, jak se vše honí na poslední chvíli, byly betonářské práce na velkoparkovišti za teplot, klesajících k nule.

AUTOR: Josef Káninský
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů