Pátek, 26. dubna 2024

Radnice Prahy 4 chce vykácet část Jiráskových sadů, občané zásadně nesouhlasí

Radnice Prahy 4 chce vykácet část Jiráskových sadů, občané zásadně nesouhlasí

PRAHA – Sotva se podařilo odvrátit holoseč parku v Thákurově ulici v Praze 6, objevila se nová kauza, tentokrát na území čtvrté městské části. Tamní radnice chce vykácet 31 stromů a keřů v Jiráskových sadech na náměstí generála Kutlvašra. A důvod? Prý zde rostou nevhodné druhy dřevin. Některé stromy přitom tatáž radnice vysázela před pouhými dvěma roky. Místní občanská sdružení se účastní probíhajícího správního řízení a požadují zastavení celého projektu.

„Jde o plýtvání veřejnými prostředky a bezdůvodné ničení životního prostředí,“ shrnuje výhrady obyvatel předsedkyně Občanské iniciativy Pankráce Marie Janoušková. „Tatáž radnice, která nechala park na náměstí Generála Kutlvašra před pouhými dvěma roky zrekonstruovat, chce nyní prakticky téměř zcela vykácet levou část parku. Pokud si vedení naší městské části myslí, že dřeviny jsou nevhodné, proč je tedy nechalo vysadit?“ pokládá řečnickou otázku Janoušková. Mezi stromy navrženými ke kácení je mimo jiné i lípa, kterou za mediální pozornosti vysadila před několika lety sama tehdejší starostka Prahy 4 Miroslava Studenovská.

Podle názoru občanských sdružení by postačilo stromy a keře ošetřit. Přípustná je podle nich postupná obnova parku, při níž by se postupně kácely pouze jednotlivé odumírající stromy a na jejich místa vysazovaly nové. Stromy v Jiráskových sadech nijak neohrožují své okolí. Padnout má celkem  31 dřevin, z nichž většinu tvoří smrky. Podle radnice ale nemají jehličnaté dřeviny v Praze místo, protože jde o nepůvodní dřeviny. „Pokud radnice nechá smrky vykácet, tak nynější velice krásný útulný park - bude-li osázen pouze opadavými stromy – zůstane  od podzimu do jara holý,“ dodala Janoušková. 

Odbor životního prostředí má k dispozici dva odborné posudky. První z nich zpracoval v červnu 2008 zahradní architekt Josef Souček v souvislosti s přípravou projektu na rekonstrukci parku, který si objednala městská část. U sedmnácti stromů konstatuje špatný zdravotní stav a doporučuje je pokácet. Druhý posudek vypracoval na objednávku odboru životního prostředí Prahy 4 loni v září Luboš Fendrych, který doporučil kvůli špatnému stavu pokácet pouze osm stromů a ostatní ponechat.

Starosta městské části Praha 4 Pavel Horálek odmítl svou odpovědnost za kácení v parku:  „Jak jistě dobře víte, otázka kácení dřevin je výkon státní správy. Takže přeposílám Vaše vyjádření panu tajemníkovi k řešení a odpovědi. Jinak Vám dávám informaci, že MČ Praha 4 vysázela letos 140 nových dřevin, což je krásný dárek našim obyvatelům, že ano? Mám snahu se chovat korektně a to očekávám i od lidí, se kterými komunikuji. Takže Vás opravuji, není to Můj návrh a prosím, abychom se vyjadřovali správně,“ odpověděl občanům na jejich stížnost proti kácení starosta Prahy 4.

„To není zcela přesné - o kácení požádala samospráva, v jejímž čele stojí právě starosta. Pokud už nápad na mýcení parku vznikl, neměli by od něj teď politikové dávat zbaběle ruce pryč,“ říká Zdeněk Holeček z Pankrácké společnosti. Ta je jedním ze čtyř občanských sdružení (1), která se účastní správního řízení a snaží se kácení zastavit. Rozhodnutí bude vydávat odbor životního prostředí Prahy 4.

Podle sdružení Arnika se podobné projekty objevují ve všech částech Prahy a bude jich zřejmě přibývat. „Skončilo vegetační období a přicházejí peníze z Evropské unie. Radnice často realizují předražené a zbytečné projekty. Někdy je snahou jen utratit lehce nabyté peníze, jindy jde o zakázky pro spřátelené firmy,“ popsal situaci Martin Skalský z Centra pro podporu občanů sdružení Arnika. Vedle plánovaného kácení parku v Thákurově ulici došlo nedávno k plošnému kácení také na pražském sídlišti Dědina. Řada dalších akcí se zřejmě během zimy ještě objeví.

Společná tisková zpráva Centra pro podporu občanů sdružení Arnika, Ateliéru pro životní prostředí,
Občanské iniciativy Pankráce a Pankrácké společnosti

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů