Pátek, 26. dubna 2024

Kubě i okolí dělá starosti perutýn ohnivý

Kubě i okolí dělá starosti perutýn ohnivý
Kubánské úřady varovaly, že v kubánských pobřežních vodách se povážlivě rozmáhá prudce jedovatá a také velmi žravá ryba perutýn ohnivý. Napsal to list El Nuevo Herald, který vychází v Miami. Dodal, že invaze perutýna znepokojuje i Floridu, Severní Karolínu, Bahamy a další oblasti.
    Ryba, pro niž má španělština kvůli její dekorativnosti také název "mořský vějíř", pochází z teplých vod Tichého a Indického oceánu. Do Mexického zálivu se dostala v roce 1992, kdy hurikán Andrew poškodil obří akvária v Key Biscayne na Floridě. V roce 1997 byla zaznamenána u severních břehů středokubánské provincie Villa Clara a od té doby se rozšířila na celé severní a část jihovýchodního pobřeží ostrova.
    Kubánské úřady varovaly lidi před kontaktem s jejími dlouhými ostny, jejichž jed způsobuje člověku velké bolesti, nevolnost, křeče, případně i dýchací potíže. Rybářům doporučily, aby ji v případě náhodného ulovení nevraceli do moře.
    Zároveň uvedly, že perutýn svou žravostí a reprodukční schopností ohrožuje ekosystém pobřežních útesů.
    List se také zmiňuje o údajích amerických vědců, podle nichž vzrostl v letech 2004 až 2008 počet perutýnů ve vodách Severní Karolíny skoro desetkrát. Následkem je decimování ryb na nižším stupni potravinového řetězce.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů