Pátek, 26. dubna 2024

České předsednictví v Nairobi zahájilo výstavu o Joy Adamson

České předsednictví  v Nairobi zahájilo výstavu o Joy Adamson

České předsednictví v Radě EU v Nairobi zahajuje měsíční výstavu o jedné z nejvýznamnějších postav ochrany africké přírody Joy Adamson. Vernisáž výstavy se koná od 19:00 v keňském Národním muzeu.

Výstava, nazvaná „Joy Adamson: A long safari from Opava to Kenya“ představuje život Joy Adamson, ale i práci, kterou po sobě zanechala v ochraně keňské přírody. V Národním muzeu v Nairobi budou mít návštěvníci možnost obdivovat i její kresby, na nichž zachytila bohatství keňské flóry, ale i pestrost afrických národností, kmenů a etnik.

Na vernisáži bude rovněž pokřtěno anglické vydání životopisu Joy Adamson pod stejným názvem, který nese výstava (česká verze knihy vyšla pod titulem Setkání se smrtí), kterého se zúčastní i její autorka, bývalá konzulka českého velvyslanectví v Keni Zuzana Beranová.

Joy Adason se narodila jako Friederike Victoria Gessner roku 1910 v Opavě, tedy na území dnešní České republiky. V roce 1937 přijela poprvé do Keni, která se stala už navždy jejím druhým domovem.

Joy Adamson po světě proslavil především příběh lvice Elsy, kterou vychovala od kotěte, aby ji nakonec vrátila zpět africké divočině. Život Joy Adamson se ale netočil pouze kolem lvice Elsy. Její vášní bylo kromě přírody i výtvarné umění. Série jejích kreseb keňské květeny získala zlatou Grenfellovu medaili. Cyklus, v němž ztvárnila tváře zástupců afrických kmenů, se stal součástí keňského národního dědictví.

Joy Adamson výrazně přispěla také k založení tří keňských národních parků Hell´s Gate, Meru a Samburu. V roce 1980 byla zavražděna svým bývalým zaměstnancem, kterého předtím propustila za drobnou krádež.

Zítra odpoledne bude slavnostně zahájena také zkrácená verze výstavy, kterou mají možnost přímo v sídle Programu OSN pro životní prostředí (UNEP) v Nairobi zhlédnout delegáti právě probíhajícího 25. zasedání Řídící rady UNEP a Globálního fóra ministrů životního prostředí.

Další informace:

www.joyadamson.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů