Pátek, 26. dubna 2024

ČIŽP nabádá obce: Nezneužívejte havarijního kácení stromů

ČIŽP nabádá obce: Nezneužívejte havarijního kácení stromů

Česká inspekce životního prostředí upozorňuje, že kácení suchých, nemocných či jinak poškozených stromů v obcích a městech je mnohdy mylně vydáváno za havarijní kácení. ČIŽP tento postup odmítá.

"Havarijní kácení bez příslušného povolení lez provést pouze tehdy, je-li bezprostředně ohroženo zdraví lidí nebo hrozí-li rozsáhlá škoda. Například do stromu uhodí blesk nebo dojde k částečnému vyvrácení vlivem vichřice. Nelze jej odůvodňovat kácení stromů suchých nebo nemocných. Takové mohou na svém místě stát bez problémů třeba ještě deset let, " říká vedoucí ochrany přírody ČIŽP Tomáš Mařík.

Dodává, že ve městech, kde se nachází zvýšené množství stresových faktorů pro dřeviny, by se při absolutním dodržování tohoto kritéria, musely vykácet všechny stromy.

V současné době řeší inspekce případ v parku Jezeka na Praze 4, kde začalo kácení 60 stromů na základě nahlášení havarijního stavu. ČIŽP dnes provádí šetření v této lokalitě a vydá na část stromů předběžné opatření o zákazu činnosti, protože bylo pravděpodobně  zneužito označení havarijního stavu.

V Praze navíc už fakticky skončilo období vegetačního klidu a je nutné před každým kácením provést kontrolu stromu, zda neslouží jako hnízdiště pro navracející se ptáky. "Zatímco na mnoha místech České republiky se obyvatelé potýkají ještě s posledními přívaly sněhu, v Praze díky skleníkového efektu už začalo jaro a na stromech se objevují hnízda," upozorňuje Mařík.

Kontakt: janeba@cizp.cz, 731 405 085

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů