Pátek, 26. dubna 2024

Na svobodu vzlétly stovky netopýrů

Na svobodu vzlétly stovky netopýrů
AUTOR: Petra Pospěchová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Mračna netopýrů se v posledních dnech vznesla nad pražský park Stromovka. Vydali se hledat nové domovy. Zimu ušatí savci přečkali v záchranné stanici.

V hlavním městě žijí netopýrů tisíce, každou zimu stovky uhynou. Letos se povedlo zachránit rekordní množství těch, kteří by jinak zašli hladem či vyčerpáním.

"Měli jsme jich tu kolem čtyř set, v předchozích letech to byly jenom desítky," popisuje Dagmar Zieglerová ze sdružení Nyctalus, které netopýrům poskytuje azyl.

"Myši s křídly", jak většina lidí noční letce vnímá, během zimy často přijdou o svůj domov. "Na Střeleckém ostrově třeba pokáceli strom, v jehož vykotlané dutině spali," vypráví Zieglerová.

Netopýry ochranáři nejprve ubytovali ve staré skříni a potom se dohodli s pražským magistrátem, aby zvířátka z řádu letounů nechal bydlet v Divoké Šárce, v prostorách, kde Němci za druhé světové války vybudovali podzemní polní letiště.

Netopýři jsou zvířata konzervativní, na stejné zimoviště se klidně vracejí desítky let. Jejich tradičními útočišti jsou jeskyně či půdy, kde se ukrývají mezi trámovím, v hřebenech střech a skulinách pod dřevěným obložením. Ve městech si netopýři oblíbili štěrbiny mezi panely sídlištních domů, výtahové šachty nebo prostůrky za odchlípnutou izolací.

V březnu a dubnu, když ušatí letci spotřebují nashromážděné tukové zásoby, probírají se k životu. Právě tohle brali v úvahu ochranáři, kteří teď své zimní svěřence vypouštěli do přírody. "Park Stromovka je pro ně vhodný, už kvůli blízkosti Vltavy. Řeka netopýrům pomáhá orientovat se," vysvětluje Zieglerová.

U rybníčku ve Stromovce ochranáři vypustili létajících savců, kteří jsou u nás chráněni zákonem, na čtyři desítky. Šlo hlavně o netopýry rezavé, večerní, pestré a parkové. Právě netopýrů rezavých je v hlavním městě nejvíc, tvoří necelé tři čtvrtiny netopýří populace. Netopýr rezavý se často vyskytuje kolem lidských obydlí, není nijak výjimečné, že vletí do bytu.

Nesmyslné jsou podle odborníků pověry, podle kterých se okřídlenci rádi zamotávají do dlouhých vlasů. "Zkoušeli jsme netopýra posadit na hlavu, ale za chvilku odletěl a nezamotal se," popisuje Zieglerová.

V Praze žije šestadvacet druhů netopýrů, dřív jich bylo víc. Ekologové se v posledních letech snaží zmapovat místa, kde netopýři žijí, pravidelně také pořádají akce, při nichž se lidé mohou dostat do blízkosti zvířat opředených řadou mýtů.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů